Szégyen! – “Románozták”, sértegették a székely sportolókat Budapesten

A Székelyudvarhelyi ISK-FSK ifjúsági asztaliteniszesei a magyar fővárosban játszottak az augusztus végén rendezett, BVSC Kupa elnevezésű idénynyitó ranglistaversenyen. A tornán a magyar élmezőny és a külföldi sportolók mellett a megkülönböztetéssel is meg kellett küzdeniük – írta meg a szekelyhon.ro.

 

Az ISK-FSK fiataljai három korosztályban álltak asztalhoz. Az U11-ben Vetésy Norbert és Jenei Barnabás magabiztosan jutott a 32-es főtáblára. A kieséses rendszerben Jenei kiemeltként játék nélkül jutott a legjobb tizenhat közé, Vetésynek pedig nem okozott gondot a KSI sportolójának legyőzése. A fiatalok a következő kört is sikerrel vették, Vetésy a harmadik kiemelt búcsúztatásával került elődöntőbe, Jenei kissé könnyen bukta mérkőzését. Vetésy jól kezdett, meg is nyerte az első szettet paksi ellenfelével szemben, ám végül 3–1-re kikapott, így az előkelő harmadik helyen végzett.

Az U13-as kategóriában Sánduly Levente kiemeltként a főtáblán kezdett. A selejtezőkben Jenei Barnabás meglepetést okozott, hiszen a két évvel idősebb mezőnyben vereség nélkül jutott a főtáblára, sőt a verseny későbbi döntőse is csak nagy nehézségek árán tudott túljutni rajta. Sánduly az első fordulóban magabiztosan győzte le a kínai származású Csiongot, majd a nyírbátori Szeles legyőzésével a legjobb nyolc közé jutott, ahol az első számú kiemelt András ellen nagy csatában maradt alul 3–1-re, így ötödik lett.

 

Kizökkentő beszólások

A serdülő korosztály páros versenyszámában a Tamás Szabolcs–Sánduly Levente duó jó játékkal jutott a döntőig. Előbb a harmadik, majd a második kiemelt párost is búcsúztatták, lendületüket a teremben többször is elhangzó „románozás” sem törte meg, ám a döntőben nem tudták megtartani 2–1-es előnyüket, így végül a dobogó második fokára állhattak fel.

A csapatból Tamás és Sánduly jutott a serdülők 32-es főtáblájára, ahol előbbi könnyen, utóbbi nehezen nyert. A legjobb tizenhat között sem volt ellenfele Tamásnak, Sánduly pedig nagy csatában alulmaradt a verseny első számú kiemeltjével szemben. Levente nagyszerűen kezdett a három évvel idősebb, MALÉV-os Both Levente ellen, 3–1-re is vezetett, ám ellenfele és edzője továbbra is sportszerűtlenül viselkedett, beszólásokkal és újabb románozással próbálták kizökkenteni az udvarhelyi fiút, aki a közel egyórás mérkőzés végén 4–3-as vereséget szenvedett. A negyeddöntőben Tamás a hazaiak legjobbja ellen játszott fordulatos mérkőzést, a pesti játékos kétszer is hátrányból fordítva győzte le Szabolcsot, aki így az ötödik helyen végzett.

 

Budapesten általában ez van

„Az országban egyáltalán nincs ilyesmi, de amikor kimész Pestre, vannak egyesek, akik nem tudják elviselni azt, hogy lehetnek jobbak is az övéiknél. Mind a négyen érmekért játszottunk, ez pedig egyeseket nagyon zavart. Megszokja az ember, de mindig rosszul esik” – foglalta össze budapesti tapasztalatait György István edző.

„Hiába is állsz le velük beszélni, mert nincs kivel. Sajnos a bírók is kötekedtek, azt kérdezték Sándulytól, hogy érti-e a magyar beszédet. A gyerekek tudták, hogy csak a játékkal kell foglalkozniuk. Utólag odajöttek hozzám, és megkérdezték, hogy tanár bácsi, ezek miért románoznak minket, miért viselkednek így velünk. Nehéz ilyesmit elmagyarázni egy 10–12 éves gyermeknek. Még gondolkodunk, hogy jövőre részt veszünk-e ezen a versenyen. Ha valahova nem szívesen megyek versenyre, az Budapest. Folyamatosan járjuk Európát, de sehol sem tapasztaltunk még ilyet” – zárta mondandóját György.

 

(http://www.szekelyhon.ro/sport/egyeb-sportok/az-atrocitasokkal-is-felvettek-a-harcot)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.