Itt van az ősz, itt van újra… – Fokozott figyelmet a közlekedésben iskolakezdéskor

Nemsokára beköszönt az ősz és a tanintézményekbe is becsengetnek. Az iskolás gyermekek – különösen az alsó tagozatos diákok figyelmetlenül közlekedhetnek iskolába menet-jövet, illetve az intézmény környékén, ezért szeptembertől fokozott körültekintés ajánlott minden gépjárművezető részére.

 

Tanítási napokon reggel és a délutáni órákban nagyobb a gyermekbalesetek kockázata. A veszélyhelyzetet tovább növeli, hogy a „szabadságolási időszak” után jelentősen megnő a gépjárműforgalom a közutakon.

 

Ezekre tekintettel a Budaörsi Rendőrkapitányság ezúton is felhívja az autósok, illetve minden szülő figyelmét:

  • Az iskolák környékén a kijelölt parkolóhelyen álljanak meg, a KRESZ szabályait betartva. Különösen a Budaörs, 1. számú Általános Iskola esetében.
  • Gépjárművezetőként oktatási intézmény közelében vezessenek még körültekintőbben és számítsunk az úttesten figyelmetlenül áthaladó diákokra!
  • Mielőtt a gyermeket útnak indítják, beszéljék, illetve ismételjék át velük az alapvető közlekedési szabályokat!
  • Járják be közösen az iskolába vezető útvonalat és menetközben hívják fel figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra!
  • Hívják fel gyermekük figyelmét, hogy útközben ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be ismeretlenek autójába és ne fogadjanak el tőlük különböző tárgyakat, ajándékokat!
  • Alakítsanak ki őszinte kapcsolatot, hogy baj esetén bizalommal fordulhasson Önökhöz a gyermekük.

Amennyiben mégis bekövetkezik a nem várt esemény…

Jó, ha már egészen fiatalkorban tisztában van vele a gyermek, hogy probléma esetén bátran fordulhat a rendőrhöz, valamint ismerje az ingyenes segélyhívó telefonszámokat

rendőrség 107;
mentők 104;
tűzoltóság 105;
általános 112

A fenti tanácsok maradéktalan és következetes megtartása esetén minimálisra csökkenthető a gyermekekre leselkedő veszélyforrások száma.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.