Hol intézzem az ügyem? – Szociális igazgatás és szociális ellátás Budaörsön

(Budaörs, 2014. június 10. – Budaörsi Infó) A napokban felkeresett minket egy budaörsi lakos, mert férje betegsége miatt segítségre és szociális segélyekre szorulna, viszont nem tudta, hogy ilyen helyzetben hová kell fordulnia. Megkérdeztük a Budaörsi Önkormányzati Hivatalt, az új “Segít a hivatal” ügyfélszolgálaton keresztül, és nagyon gyors és részletes választ kaptunk. 

 

 

Segélyek ügyintézése

 

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szabályozza az állam által biztosított szociális ellátásokat, ezen kívül felhatalmazza a helyi önkormányzatokat, hogy saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak helyi rendeletben.

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 53/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete többek között a következő ellátásokat szabályozza :

– közüzemi díj támogatás,

– lakbértámogatás,

– szemétszállítási díj-kedvezmény,

– méltányossági ápolási díj,

– önkormányzati segély,

– életkezdési kiegészítő támogatás,

– születési támogatás,

– gondozási támogatás,

– gyermekétkezési térítési díj-kedvezmény,

– karácsonyi támogatás,

– méltányossági közgyógyellátás,

– köztemetés,

– adósságkezelési szolgáltatás,

– kedvezményes üdülés,

– védőoltások támogatása,

– babaköszöntő csomag.

Ezeken kívül vannak még törvény által szabályozott szociális és gyermekvédelmi ellátások (pl.: lakásfenntartási támogatás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény), amelyeket szintén a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodáján intéznek.

 

Közgyógyellátás alanyi jogon, normatív alapon és méltányosságból nyújtható.

Az alanyi és normatív alapú kérelem a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatal Budaörsi Kirendeltség Hatósági Osztályán terjeszthető be (Budaörs, Uzsoki köz 56.).

Méltányossági kérelem a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodáján adható be. A helyi rendelet alapján méltányossági közgyógyellátásra jogosult az, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71.250,- Ft-ot, egyedülélő esetében a 99.750,- Ft-ot, 75. életévét betöltött egyedülélő esetében 114.000,- Ft-ot és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja a 2.850,- Ft-ot.

 

rokkantsági ellátás a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai közé tartozik. Rokkantsági ellátás iránti igény Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szervénél (postacíme: 1590, Budapest-Zugló 1. Pf.: 155.; ügyfélszolgálat: Budapest XIII. Visegrádi u. 49.)

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szakigazgatasi-szervek,

valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Budaörsi Ügyfélszolgálatánál (Okmányiroda) igényelhető.

 

Bővebb információval a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodáján készséggel rendelkezésére állnak: 23/447-935, I. emelet 102. iroda, szociroda@budaors.hu.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.