„Nem beszélni kell, hanem cselekedni” – Palántaosztás Budaörsön

(Budaörs, 2014 május 29. – Budaörsi Infó) Nem telik el úgy hét, hogy ne halljunk újabb és újabb híreket a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság munkájáról. A húsvéti nyuszi, és hústermékek osztása folytatásaként, május 28-án, 18 órakor paprika- és paradicsompalánta-osztást tartottak a nagycsaládosok részére. Azonban ez még csak a kezdet. Hamarosan gyümölcsosztás lesz a lakótelepen, és ezt követően szárnyasok is gazdára találnak majd a nagycsaládosoknál. 

A palántaosztást a Szent Benedek Gimnázium udvarán tartották, ahol már hat óra előtt nyüzsögtek a nagycsaládosok. A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság a kicsikre is gondolt, így öt tortával is készültek.

A palántaosztáson részt vettek: Mayer László, az Agrárgazdasági Bizottság elnökségi tagja; a Kertbarátok Egyesülete képviselői, Garancsyné Wágner Margit, a nagycsaládosok szervezetének budaörsi csoportvezetője, Czuczor Gergely, a Szent Benedek Gimnázium igazgatója és Kisberk Balázs, a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság elnöke.

Ahol sok pici gyerek van, ott nincs lehetőség húzni az időt hosszú beszédekkel, és mivel az eső is eleredt, így Kisberk Balázs, a Bizottság elnöke csak néhány szóval köszöntötte a jelenlévőket, majd pedig átadott egy Emléklapot az együttműködés emlékére Garancsyné Wágner Margitnak.

„Nem beszélni kell, hanem cselekedni.” – mondta Kisberk Balázs a rövid beszédét követően a Budaörsi Infónak.

palanta_osztas7

 

palanta_osztas10

Körülbelül 80 nagycsalád jelentkezett Budaörsről, hogy szeretnének részt venni ebben a programban, azonban most 50 család részesülhetett a paprika- és paradicsompalántákból. Akik most lemaradtak, ők sem maradnak ki semmiből, hiszen hamarosan a lakótelepen gyümölcsosztást szervez a Bizottság, szeptemberben pedig szárnyasokkal fogják támogatni a nagycsaládosokat. 

palanta_osztas6

palanta_osztas8

„Szeretnénk a budaörsi családokat ösztönözni, hogy kertgazdálkodással foglalkozzanak, és ne csak saját részükre, hanem eladásra is termesszenek zöldségeket és gyümölcsöket is. Ez a palántaosztás, csak az első lépcsőfoka a távlati terveinknek. A jövőben más és más csoportokat is szeretnénk majd támogatni, annak érdekében, hogy Budaörsön ismét fellendüljön a gazdaság” – mondta el a Budaörsi Infónak Kisberk Balázs.

Miért pont paprika- és paradicsompalánta került most kiosztásra?

„Ezeket legegyszerűbb ültetni és szaporítani. A családok ebből, ha gondosan ültetik és vigyáznak rá, akkor idén már tudnak is szüretelni. Decemberre akár már paradicsomlé is lehet belőle.”

Mi lesz a következő akció, amit a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság szervez? 

„Júliusban lesz a következő program. Befőzésre kívánjuk a családokat ösztönözni majd, de csak, és kizárólag lakótelepi családokat. Az a tervünk, hogy 10 kiló gyümölcsöt és három kiló cukrot adunk a kiválasztott családoknak. Ebből a mennyiségből pedig legalább hat-hét üveg befőttet tudnak majd készíteni.”

A májusi program az eső ellenére jól sikerült, a felnőttek és gyerekek is egyaránt örültek az ajándékoknak. Miután a családok magukhoz vették a palántákat, következhetett a gyerekek öröme, vagyis a tortaszeletelés, és -evés. 

 

palanta_osztas11

palanta_osztas2

palanta_osztas3

palanta_osztas4

palanta_osztas

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Most húsvét előtt sonkát, kolbászt, tojást kapnak a családok, de nemsokára folytatódik a palántaosztás is, és a nyuszi-programunkban is bárki részt vehet a városból. A legközelebbi rendezvényünk […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.