EP-választás 2014 – Le Pen továbbra sem számol a Jobbikkal

Továbbra sem számol szövetségesként a Jobbikkal Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali, nacionalista Nemzeti Front (FN) elnöke, aki az európai parlamenti (EP-) választásokon elért sikere után frakciót igyekszik alakítani az unió parlamentjében.

 

“Jelentős eltérések vannak köztünk” – mondta Le Pen szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy miért zárkózik el a Jobbiktól. Leszögezte, hogy az említett magyar párt mellett sem a görög Arany Hajnallal, sem a bolgár Atakával nem kívánnak közösködni.

A 751 tagú EP-ben legalább hét tagországból legalább 25 képviselő tud frakciót alakítani. A frakciók sokkal előnyösebb helyzetet tudnak biztosítani saját tagjaiknak, mint amilyen helyzetben a független képviselők vannak. Érvényes ez a pénzügyi és a parlamenti megszólalási, illetve tisztségviselési lehetőségekre egyaránt.

Le Pen pártja egymaga szerzett 24 mandátumot, és ezzel az első helyen végzett az induló francia pártok között. Az FN vezetője mellett a szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón megjelentek a szövetségesnek eddig megnyert pártok képviselői, köztük Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője. Wilders pártja négy mandátummal járulhat hozzá a közös frakció megalakításához. Képviseltette magát a sajtótájékoztatón az olasz Északi Liga (öt mandátum), az osztrák Szabadságpárt (négy mandátum, valamint a belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang, egy mandátum). Ez az ötösfogat tehát már 38 mandátumot jelent, ami bőven elég lenne a frakcióalakításhoz, de ezzel még nem teljesítették azt a kritériumot, hogy hét különböző uniós tagországból való képviselőt kell megnyerni.

Le Pen és Wilders egyaránt bizakodónak mondta magát azt illetően, hogy a múlt heti választások után most alakuló új összetételű EP-ben sikerül megállapodásra jutniuk további pártokkal, és létrejöhet a frakció, amelynek tagja úgymond a szabad nemzetek szuverenitásának talaján állnak.

Európai parlamenti források szerint Marine Le Pen és szövetségesei elsősorban skandináv országok nacionalista pártjainak körében keresnek partnereket. Nigel Farage, a Nagy-Britanniában győzelmet aratott – és az FN-nel azonos számú, 24 EP-mandátumhoz jutott – EU-ellenes politikai erőnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) a vezetője már korábban visszautasította a szövetségkötés lehetőségét Le Pen pártjával, annak antiszemitizmusára hivatkozva.

Marine Le Pen a brüsszeli sajtótájékoztatón hangot adott azon véleményének, hogy azok, akik “démonizálni” igyekeztek pártját, a perifériára fognak szorulni. Az előző este tartott kötetlen EU-csúcstalálkozót – amelyet egyébként már hónapokkal ezelőtt beütemeztek – úgy állította be, hogy “válságtanácskozást” tartottak az uniós technokrata bürokrácia “oligarchái”. A Nemzeti Front elnöke azt a vádat is “démonizálási kísérletnek” minősítette, hogy pártja oroszbarát megnyilatkozásokat tett az ukrajnai válság kapcsán. Arról beszélt, hogy az unió ostobaságot művelne, ha hidegháborút indítana Oroszország ellen.

 

 

 

A német SPD a csúcsjelölti rendszer tiszteletére intette Merkelt

 

A német szociáldemokraták (SPD) szerint csak az európai pártcsaládok által az Európai Bizottság élére jelölt politikusok közül lehet kiválasztani a brüsszeli testület elnökét, és minden más megoldás elfogadhatatlan lenne – figyelmeztette szerdán Angela Merkel kancellárt az SPD parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője.

Thomas Oppermann szerint “meglepő”, hogy amíg a szociáldemokraták elismerik az európai parlamenti (EP-) választás eredményét és az Európai Néppárt jelöltje, Jean-Claude Juncker jogát arra, hogy elsőként tegyen kísérletet a bizottsági elnökké választásához szükséges többség megszervezésére az EP-ben, addig a konzervatívok “úgy tesznek, mintha nem is történt volna meg a választás és nem lenne konzervatív csúcsjelölt”.

A “választók becsapása” lenne, ha a konzervatívok továbbra is így járnának el, és ezt a szociáldemokraták nem támogathatják, mert az ilyen magatartás “súlyos károkat okozna az európai demokráciának” – jelentette ki a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták frakcióvezetője a Spiegel Online hírportálnak.

A Spiegel felidézte, hogy a kancellár a keddi uniós csúcs utáni sajtótájékoztatóján nem állt ki egyértelműen amellett, hogy Jean-Claude Juncker legyen a következő bizottsági elnök. Merkel a tájékoztatón kiemelte, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie az bizottsági elnöki tisztség betöltésére, és hangsúlyozta, hogy számára a tanács “működőképessége a jövőben is fontos”.

“Az Európai Néppárt tagjaként támogattam Juncker jelölését, és ezt nem felejtettem el a választás másnapján, ennek ellenére (az Európai Tanács tagjaként) be kell tartanom az európai szerződéseket” – mondta Angela Merkel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.