Lendvai Ildikó: új egyházi törvényt!

Új egyházügyi törvényt sürgetett Lendvai Ildikó MSZP-s politikus az MTI-nek kedden küldött közleményében.

 

Arra reagált, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében kimondta: a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól.

A strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta a magyar államot, mert az uralkodni akart a vallás fölött is – írta a szocialista politikus, hozzátéve: a bíróság ugyanazt kifogásolta az egyházi törvényben, ami ellen a jogfosztott vallási közösségek, a jogvédő szervezetek és az MSZP is tiltakozott, a kormánytöbbség az Alkotmánybíróság döntésének fittyet hányva saját maga döntötte el, melyik közösség működhet bevett egyházként.

A volt pártelnök szerint fekete napja volt az Orbán-kormány emberjogi politikájának, miután az európai bíróság egy másik ügyben is a “kormány orrára koppintott”.

A magyar állam jogtalanul rúgta ki megbízatása lejárta előtt Jóri András adatvédelmi biztost, aki kifogásolta a nemzeti konzultáció adatkezelését és Lázár János hódmezővásárhelyi szegénylistáját – közölte Lendvai Ildikó. (Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szintén kedden mondta ki, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor idő előtt megszüntette Jóri András megbízatását.)

“A kormánynak le kell vonnia a tanulságot: nem tehet a jogainkkal azt, amit akar. Az MSZP elvárja egy új egyházi törvény beterjesztését és személyes adataink biztonságának szavatolását” – olvasható a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.