A Választási Bizottság iránymutatása a 150 méteres kampánytilalomról

Iránymutatást fogadott el a vasárnapra érvényes közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

 

Iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

Az iránymutatás szerint a “relatív kampánytilalom” az aktív kampánytevékenység folytatására vonatkozik, azaz a közterületen korábban jogszerűen elhelyezett plakátokat nem kell eltávolítani, a jogszerűtlenül elhelyezett plakátokat viszont igen.

Az NVB iránymutatása szerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a “bekiabáló” kampányolásról mondta ki, hogy megítélése szerint jogszerűtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen “felmatricázott” jármű várakozik a “tiltott” területen, esetleg az áthaladása “folyamatos vagy rendszeres”. A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és címert.

Az iránymutatás kitér arra is, hogy ha két vagy több választás eljárása ugyanazon időszakban zajlik, akkor a 150 méteres körzeten belüli kampánytilalom általánosan vonatkozik valamennyi választási eljárásra. Ez tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy az európai parlamenti választás kampánya április 5-én kezdődik, de az NVB szerint a relatív kampánytilalom általánosan vonatkozik mindkét választási eljárásra.

Az NVB iránymutatásában foglalkozik azzal is, hogy a szavazás napján kampánytevékenységet a szavazóhelyiség elhelyezésére szolgáló épületben és a szavazóhelyiségben sem lehet folytatni.

A testület kitért arra is, hogy a külföldi állam közterülete nem tartozik a magyar joghatóság alá, ezért a relatív kampánytilalom a külképviseleti szavazás tekintetében csak a külképviselet épületére vagy az általa biztosított egyéb helyiségre vonatkozik.

Az NVB “a relatív területi kampánytilalom szabályainak értelmezése tárgyában” hozott, hét pontban összegzett iránymutatást egyhangúlag fogadta el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.