Lakossági fórum Budaörs településrendezéséről – „Lakható és élhető várost szeretnénk kérni”

2014. január 15-én délután a budaörsi 1. Számú Általános Iskolában Mártonffy István főépítész, és a Budaörsi Városfejlesztő Kft. képviseletében dr. Nagy Béla szakértő jelenlétében került megrendezésre a korábban meghirdetett véleményező lakossági fórum.

 

A rendezvény megszervezésének célja a hatályos Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat 2012 tavaszán indított lakossági tájékoztatás és kérdőívezés során megismert álláspontok figyelembevételével elkészült felülvizsgálat ismertetése volt.

Bár a helyszínválasztás az első fél órában nem tűnt szerencsésnek, mert a háttérben lévő gyerekzsivaj nehezítette a főépítész szavainak megértését, de szerencsére a kezdeti hangzavar később alábbhagyott.

Sok helyi lakos jött el a fórumra, és érdeklődve várták, hogy az új főépítész miként reagál a kérdéseikre, véleményükre.

 

lakossagi_forum2

A tervekkel kapcsolatban e-mailben és személyesen is érdeklődhettek a helyiek. A fórum elején a szervezők kikötötték, hogy a jelenlegi összejövetel a Frankhegyen élők problémáival nem kíván foglalkozni, azt majd egy következő találkozó alkalmával vitatják meg. Ez az érintetettek nemtetszését váltotta ki, mert úgy vélték, hogy a frankhegyiek is azonos elbírálásban kellene hogy részesüljenek.

A lakossági tájékoztatón a főépítész ismertette a várható változtatásokat, amelyek a budaors.hu weboldalon is megtalálhatóak a „településrendezési tervek módosítása” fül alatt. Szó volt a szerkezeti tervről a helyi építési szabályzatról, magánutak kialakításáról és beépítési paraméterekről is.

lakossagi_forum5

A legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy a tervek szerint gyűjtőút építését tervezi a város.

Ezzel kapcsolatban több lakos is kifejezte nemtetszését. A főépítész hangsúlyozta, hogy a szabályozási terv nem egy lezárt ügy, mert a lakossági fórum is most azért van, hogy megbeszéljék a problémás részleteket.

Egy a Mandula utcában élő tulajdonos támogatta csupán az útépítést arra hivatkozva, hogy évente körülbelül tízzel nő a házak száma, és ezért a jövőben biztosan szükség lesz egy levezető útra a népesség növekedése miatt. Egy alsószállási lakos “lakóutat” javasolt inkább a gyűjtőút helyett. Mártonffy István főépítész azzal zárta le ezt a vitát, hogy elképzelhetetetlen, hogy ne legyen gyűjtőút.

 

lakossagi_forumjpg

Szóba került a túlzott beépítések száma is, amiben egyeztek a vélemények, hogy ez továbbra sem elfogadható. Ennek kiküszöbölésére vezették be a “rendeltetési egységszámot”, amelyhez igazodva építkezhetnek majd a tulajdonosok.

A Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesülettől egy többoldalas kérdéssor érkezett be a lakossági fórumra, azonban ennek vizsgálatát, egy személyes találkozó keretében kívánták megbeszélni a kérdések összetettsége miatt. Hasonló válasz még két esetben történt a főépítész részéről. Így sok új információval nem lettünk gazdagabbak.

Egy tavasz utcai lakos csak annyit kért a többiek nevében is, hogy egy lakható és élhető város kialakítása legyen a cél a továbbiakban.

 

lakossagi_forum4

 

A fent említett linken továbbrai is nyitva áll a lehetőség a budaörsiek előtt, hogy vélemyényezzék a terveket, hogy kifogásaikat, meglátásaikat megküldjék az illetékesek felé.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.