A szegényekkel való törődést és békét sürgetett a világban karácsonyi üzenetében a pápa

Szíriától a Kongói Demokratikus Köztársaságig a világ számos háború dúlta térségében sürgetett békét Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lodzsájáról szerda délben mondott beszédében, melyben szeretetet és törődést szorgalmazott a társadalom peremén élők iránt is.

 

A Szent Péter bazilika lodzsájára délben kilépett Ferenc pápa úgy fogalmazott, a betlehemi pásztorokkal virrasztó emberek jobb világban reménykednek, amelyben “másokkal törődünk alázatosan végezve dolgunkat”.

A pápa karácsonyi üzenete a békéről szólt. Az igazi béke nem az ellentétes erők közötti egyensúly. Nem szép “arculat”, mely mögött ellentét és megosztás rejlik. A béke mindennapos, “két kézzel teremtett” elkötelezettség – mondta az egyházfő. Hozzátette: a háborúk legtörékenyebb áldozatai a gyermekek, de “ne feledkezzünk meg az idősekről, a bántalmazott nőkről, a betegekről… a háborúk sok életet szakítanak meg és sebeznek meg!”

Az egyházfő megszólította a nem hívőket is, akiknek szerinte szintén feladata a világban való békére való törekvés.

A konfliktusok felsorolását a “gyűlöletet és bosszút tápláló” szíriai háborúval kezdte arra szólítva fel a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak és tegyék lehetővé a humanitárius segítséget. Az egyházfő megelégedését fejezte ki, amiért a szíriai békét a különböző vallások képviselői közösen szorgalmazzák.

Ferenc pápa békét kért az emberek által elfelejtett Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol erőszak és nyomorúság pusztít, ahol sokan otthon, víz és élelem nélkül vannak. Megbékélést és fegyverletételt sürgetett Dél-Szudánban és Nigériában. Áldást kért a Szentföldre, valamint az izraeliek és palesztinok közötti béketárgyalások eredményes lezárását sürgette. A gyakori merényletektől sebzett “szeretett” Irak gyógyulását szorgalmazta.

Védelmet kért az Úrtól azoknak, akiket hitükért üldöznek. Reményt és vigaszt a menekülteknek elsősorban az Afrika Szarva területén és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Méltó életet, befogadást és segítséget sürgetett a migránsoknak. Soha többé ne ismétlődjön meg olyan tragédia, mint amilyen az idén Lampedusánál történt! – utalt az október 3-i hajószerencsétlenségre a katolikus egyházfő.

A pápa az emberkereskedőkhöz is szólt. Kijelentette, hogy emberiségellenes bűncselekményt követnek el. Arra kérte az Urat, fordítsa tekintetét arra a sok gyerekre, akit elrabolnak, megsebesítenek, megölnek a fegyveres konfliktusokban vagy gyermekkoruktól megfosztva gyermek-katonákká válnak.

Törődést kért az emberi kapzsiságtól gyakran kizsákmányolt bolygónknak, segítséget a természeti katasztrófák sújtotta népeknek közöttük a tájfun sújtotta Fülöp-szigetieknek.

Olasz nyelvű beszéde végén Ferenc pápa – II. János Pál egykori jelmondatához kapcsolódva –  azt mondta, nem szabad félni a szeretettől és a gyengédségtől.

Békés karácsonyt kívánt mindazoknak, akik a Szent Péter téren és a világ minden részén a médián keresztül hallgatták szavait. Békét és örömöt kért a fiataloknak és családoknak, szegényeknek és kiközösítetteknek, betegeknek és szenvedőknek, és azoknak is, akik őket segítik.

Beszéde végén az egyházfő latinul Urbi et Orbi (Róma városára és a földkerekségre) áldását adta.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságírókat arról tájékoztatta, hogy 70 ezren hallgatták Ferenc pápa első karácsonyi beszédét a Szent Péter téren.

 ferenc_papa_karacsonyi_uzenet_hallgatosag_2013

 

Ferenc pápát választotta az év emberének a The Times

A tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak “kivételes emberre” van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.

Ma már kevesen osztják Thomas Carlyle, a 19. századi skót filozófus és történész nézetét, amely szerint az emberiség sorsát végső soron “a Nagy Emberek történelme” határozza meg, ám a demokratikus kor alakításában is változatlanul szerepe lehet a kivételes emberek befolyásának.

Ha az egykori Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, aki alig kilenc hónapja lett az Újvilágból érkezett első pápa, csak annyit tett volna, hogy ismét bizalmat önt az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek botrányától és annak számos országban megkísérelt eltussolásától elborzadt katolikus hívőkbe, már azzal is figyelemreméltó figurájává vált volna a vallási és a közéletnek.

Ferenc pápa azonban ennél sokkal többet tett. Egyik elődje, az 1958-ban pápává választott XXIII. János a történelmi II. Vatikáni Zsinatot – saját metaforájával élve – az egyház ablakának kinyitására és friss levegő beengedésére használta fel. Ferenc, az argentin pápa ismét szélesre tárta ezeket az ablakokat, pusztán személyiségének erejével – írta elemzésében a csütörtöki The Times.

A lap szerint Ferenc pápa nemcsak a személyes magatartás szintjén, hanem teológiai ügyként is példázza a törődést a szegényekkel és az alávetettekkel. Ebben a vonatkozásban minden jel arra vall, hogy az egyházfő a világszínpad életfontosságú szereplőjévé alakítja az egyházat – fogalmaz a The Times szerkesztőségi méltatása.

Az elmúlt hetekben az amerikai Time magazin és a Le Monde című francia napilap is Ferenc pápát választotta az év emberének.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.