Veszélyességi faktor: 10! – Decemberi rokonáradat és karácsonyfatüzek (VIDEÓ)

(Budaörs – 2013. december 24., Budaörsi Infó)  December hónapunk sok meglepetést tartogat a kicsik és a nagyok számára is egyaránt. A karácsonyfa alatt ajándékokat, az utakon pedig kevésbé gyakorlott sofőrök sokaságát. A lakásban egy kis karácsonyfatüzet, a tűzoltóknak pedig sok munkát. Ezért figyeljünk oda fokozottan magunk és tárasaink épségére, és természetesen a karácsonyfáéra is. Írásunkat megtalálják a Budaörsi Infó decemberi számában is.

 

 

 

petro_tibor„Karácsonnyal kapcsolatban a tűzoltóknak alapvetően két veszélyforrásra kell hogy felkészüljenek. Az egyik a karácsonyi tüzekkel kapcsolatos, a másik pedig az utakon megjelenő nagyszámú gépjárművekhez köthető.” – mondta el a Budaörsi Infónak Petró Tibor, Budaörs Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke.

A rutintalan sofőrök megjelenése az utakon a gyakorlott vezetők sok türelmét igényli, ezért arra kérjük az utazókat, hogy legyenek toleránsak, és ne felejtsék el az örök érvényű mondást, miszerint „lassan járj, tovább érsz”.

Ha ez azonban mégsem sikerülne, és egy közúti baleset, vagy hótorlasz következtében az autójukban rekednének, ne felejtsenek el már otthon felkészülni rá, hogy lehet több órát kell tétlenül eltölteniük. Ezért meleg ruhát, takarót, mobiltelefont (feltöltve), innivalót vigyenek magukkal, ha útra kelnek.

„Ha gépjárművet látnak az árokba borulva, vagy elhagyatott járművet, akkor mindenképpen nézzék meg, hogy nem e szorult oda be sérült, nincs-e szükség segítségnyújtásra. Hiszen éjszaka árokba borult járműben nagyon nehéz önmentést végrehajtani.” – mondta el Petró Tibor.

Ha megérkeznek a hőn áhított célhoz, és végre együtt a család, sajnos még akkor sincsenek biztonságban. Természetesen itt nem a vicces nagybácsi humorbombáira, vagy a savanyú anyós előítélet-petárdáira gondolunk, hanem a karácsonykor használt pirotechnikai eszközökre, csillagszórókra vagy gyertyákra.

Törekedjünk a szakszerű használatukra, mert ha bekövetkezik a baj, könnyen előfordulhat, hogy a „Kiskarácsony nagykarácsonyt” szabad ég alatt leszünk kénytelenek elénekelni, ha a családi otthonunk melege túlforrósodik.

Ha már megtörténik a baj, és tüzet észlelünk a lakásban, akkor azonnal kezdjük el az oltását, vízzel vagy porraloltó készülékkel.

ego_karacsonyfa3

A csillagszóró, az adventi gyertyák, vagy egy zárlatos izzósor egyaránt tüzet okozhatnak.

Fontos, hogy tudjuk, hogy hol van a lakásban a főkapcsoló, és mielőtt vízzel elkezdenénk oltani egy zárlatos karácsonyfa-égősort, kapcsoljuk le az áramot, mert az elektromos áramütés veszélye magas ebben az esetben.”

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy Budaörsön sem ússzuk meg a karácsonyi eseményekhez kapcsolódó tüzeket. A tavalyi évben egy csillagszórótól gyulladt ki egy karácsonyfa Budaörsön, ami egy kisebbfajta lakástüzet okozott.  Érdemes megelőzésként olyan helyen meggyújtani a csillagszórókat, ahol sem a padlószőnyeg sem a környezetében lévő szőnyegek, függönyök nem gyulladnak meg, vagy pedig nem közvetlenül a karácsonyfát fogjuk ezzel felgyújtani.mondta el Petró Tibor.

A tűzoltóság telefonszáma a 105-ös. Ha tehetik, kérem törekedjenek arra, hogy minél kevesebbszer kelljen tárcsázniuk ezt a számot, és hogy ezen a karácsonyon a legfőbb problémájuk a karácsonyi vacsora túladagolása legyen.

Kellemes, boldog, karácsonyfatűz és közlekedési akadály-mentes ünnepeket kívánunk!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.