A biciklis járőr, akire 50 év után is emlékeznek

(Budaörs – 2013. november 14. Budaörsi Infó) Gyula bácsi, azaz Szabó Gyula nyugalmazott rendőr főtörzsőrmester október 4-én ünnepelte 97. születésnapját családja körében budaörsi otthonában egyéves dédunokájával együtt, aki ugyanazon a napon született 2012-ben, mint ő. 

A Budaörsi Infó is meglátogatta Gyula bácsit köszönteni e jeles alkalomból, akinek volt mit mesélnie az elmúlt évszázadról.

„Rendőr akartam lenni gyerekkoromban is, mert megtetszett. Én 1 pengőért és 80 fillérért kaszáltam. Ahogy nőttem arra jutottam, hogy ezen változtatni kell. Aztán besoroztak katonának. 1940. november 20-án szereltem le, de karácsonykor már behívtak a rendőrséghez. A kiképzés egy év volt. Rengeteget kellett tanulni a jogszabályokat, kardforgatást, és azt is hogy a gumibottal hogy kell ütni. Akkor nem pisztoly volt a rendőrnél, hanem gumibot és kard” – mondta el nekünk Gyula bácsi.

 

Mi volt a legkedvesebb élménye a szolgálatban töltött idő alatt? 

„A legjobb élményem az volt, amikor jutalmat kaptam. Ezt pedig azzal érdemeltem ki, hogy betörőt fogtam, és nem is egyet. A másik, amit sosem felejtek el pedig az volt, amikor egyik nap mentem haza és megállított egy férfi, és azt mondta:
– Maga büntetett meg engem a három kerületben!
Kérdően néztem rá, hogy én!? 50 évvel ezelőtről beszélt.
– Ki volt világítva az ablakom a háború idején, és 10 pengőre büntetett meg ezért!
50 év után is felismert. Nem gondoltam volna!”

Gyula bácsi ma is talpig úriember. Öltönyben fogadott minket, nagyon kedvesen és segítőkészen állt a rendelkezésünkre. Jó egészséget kívánunk neki és reméljük, hogy minél több születésnapi beszámolót készíthetünk még vele.

(Budaörsi Infó)

szabo_gyula

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.