Hétfőn döntenek a “tescós rabló” előzetes letartóztatásáról

A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn dönt annak a férfinak az előzetes letartóztatásáról, akit a budaörsi Tesco áruház pénzszállítójának 2005-ben történt kirablásával és egy pénzváltó házaspár meggyilkolásával vádolnak – tájékoztatta közleményében Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t.

   

 A házi őrizetben lévő S. Péterrel szemben azért indult nyomozás, mert fegyver, lőszer és robbanóanyag beszerzésére adott megbízást egy ismerősének. A megrendelt tárgyakat azonban már nem tudta átvenni, mert a nyomozó hatóság múlt pénteken elfogta és őrizetbe vette a férfit, akinek előzetes letartóztatásba vételét kezdeményezték az illetékes bíróságnál.
  

  Ibolya Tibor tájékoztatása szerint a házi őrizetben lévő férfi cselekménye alkalmas a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés előkészületének bűntette és robbanóanyaggal visszaélés előkészületének bűntette megállapítására, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
 

   Az ügyészség azzal vádolja a férfit és társait, hogy 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a kiérkező rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. 

   A férfi azért volt házi őrizetben, mert lejárt az előzetes letartóztatás négy éves határideje. Az eljárás azért húzódott el ennyire, mert korábban négy bíró is elfogultságot jelentett be. Az ügyet most tárgyaló bírót a rendőrség tanúvédelmi szolgálata napi 24 órában védi, az ügyész nemzetbiztonsági védelmet kapott.

 

FRISS:

 

 Ismét előzetes letartóztatásba helyezték a tescós rablót

Ismét előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn azt a férfit, akit a budaörsi Tesco áruház pénzszállítójának 2005-ben történt kirablásával és egy pénzváltó házaspár meggyilkolásával vádolnak – közölte a Fővárosi Törvényszék a bíróság honlapján.

 

A házi őrizetben lévő S. Péterrel szemben azért indult újabb nyomozás, mert fegyver, lőszer és robbanóanyag beszerzésére adott megbízást egy ismerősének. A megrendelt tárgyakat azonban már nem tudta átvenni, mert a nyomozó hatóság múlt pénteken elfogta, őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

 

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint S. Pétert a Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsított óvadék megállapítására irányuló kérelmét elutasította a bíróság.
Mint írták, a Fővárosi Főügyészség a bűnismétlés veszélye miatt a gyanúsított előzetes letartóztatását, míg S. Péter védője az ügyészi indítvány elutasítását, illetve technikai nyomkövető eszköz alkalmazásával házi őrizet elrendelését indítványozta.

 

A Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak. Végzésében rámutatott, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, jelenleg több igen súlyos cselekmény, köztük az egyik legsúlyosabban büntetendő, több emberen, nyereségvágyból, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt folyik eljárás ellene.
A végzés szerint S. Péter előélete, a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőeljárás és a házi őrizet hatálya alatt elkövetett újabb bűncselekmény megalapozza a bűnismétlés veszélyét, vagyis azt, hogy kényszerintézkedés hiányában az előkészített bűncselekményt befejezné, illetve újabbat követne el – olvasható a közleményben.
A bíróság kiemelte: a kényszerintézkedés elrendelését nem a szökés, elrejtőzés veszélye tette szükségessé, és a nyomkövető eszköz nem volna alkalmas a bűnismétlés veszélyének kizárására, az óvadék megállapítását pedig a jogszabály is kizárja.

 

 

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így arról jogerősen a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.
Az ügyészség azzal vádolja a férfit és társait, hogy 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a kiérkező rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. Emellett 2004 novemberében megöltek egy valutaváltó házaspárt, egy évvel később pedig Érd határában egy pénzszállítót fosztottak ki.

 

A férfi azért volt házi őrizetben, mert lejárt az előzetes letartóztatás négy éves határideje. Az eljárás azért húzódott el ennyire, mert korábban négy bíró is elfogultságot jelentett be. Az ügyet most tárgyaló bírót a rendőrség tanúvédelmi szolgálata napi 24 órában védi, az ügyész nemzetbiztonsági védelmet kapott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.