Meghalt Wilfried Martens

Az éjjel meghalt Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke – jelentette csütörtök reggel a belga média az EPP közlése alapján.

 

 

 

A 77 éves korában lokereni családi házában elhunyt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.

Martens 1979 és 1992 között csaknem folyamatosan – 1981-ben nyolc hónapos megszakítással – kormányozta Belgiumot, összesen kilenc különböző összetételű kormány élén. Miniszterelnöki tevékenységének nagy részére a belgiumi népközösségek – a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok – közötti feszültség kiéleződése nyomta rá a bélyegét. E feszültség miatt gyakorlatilag képtelenség volt stabil koalíciókat összeállítani, “ahányszor eleredt az eső, annyiszor bukott a kormány” – járta a szólás akkoriban.

Martens vezetése alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb európai “politikai család” szerepére tett szert. Ennek a jelentősége azzal párhuzamosan növekedett, ahogyan az Európai Parlament egyre komolyabb szerepet kapott az unió intézményrendszerén belül.

Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, idén augusztus végén keringési problémákkal szállították kórházba.

Életpályája során Martens elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai integráció elmélyítésében, a nemzetek közötti együttműködés erősítésében és Európa újraegyesítésében – állapította meg közleményében az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja.

“Wilfried Martens Magyarország és a magyar nép barátjaként rendszeresen tett látogatást hazánkban, és különös figyelemmel kísérte Magyarország sorsát. Halálával Belgium és Európa meghatározó államférfit, Magyarország igaz barátot vesztett el” – olvasható a közleményben.

 

 

 

Wilfried Martens

 

 

Wilfried Achiel Emma Martens 1936. április 19-én született Sleidingeben. Jogi doktori diplomát szerzett, majd filozófiát tanult a leuveni katolikus egyetemen, és nemzetközi politológiai tanulmányokat folytatott a Harvard egyetemen.

Politikai tevékenységét 1965-ben a Keresztény Néppárt (CVP) flamand szárnyában kezdte meg, közben három éven át volt a belga miniszterelnök tanácsadója. 1968-tól 1972-ig volt a közösségi ügyek minisztere, míg meg nem választották a Kereszténydemokrata és Flamand Párt (CD&V) elnökének, amely tisztséget 1979-ig töltötte be.

A belga szövetségi parlament képviselője volt 1974 és 1991 között, szenátor 1991-től 1994-ig.

Társalapítója volt 1976-ban a ma már az összes jobbközép pártot tömörítő Európai Néppártnak (EPP), amelynek 1990 óta elnöke is volt. Utoljára 2012. október 17-én, három évre választották meg az Európai Néppárt elnökének.

Martens az Európai Parlament képviselője volt 1994 és 1999 között. A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) elnöki posztját 2000-től két évig töltötte be.

1979. április 3-án Belgium 45. miniszterelnökének választották, majd még nyolcszor állt a belga kormány élén – szinte megszakítás nélkül – összesen tizenhárom évig. 1992. március 7-ig állt a kormány élén. Akkor kivonult a belga belpolitikából, de 2007 és 2011 között tanácsadóként segítette a kormány munkáját.

Martens először 1984-ben látogatott Magyarországra, majd 2006. október 23-án a Fidesz nagygyűlésén mondott beszédet. 2010. december 7-én Polgári Magyarországért Díjban részesült.

Év elején sikeres emésztőrendszeri műtéten esett át, de a 77 éves politikus állapota súlyosbodott, ezért 2013. október 8-án átmenetileg Joseph Daulra, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetőjére ruházta át az EPP elnöki teendők ellátását.

Háromszor nősült, két házasságból öt gyermeke született.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.