Prőhle: téves a Spiegel Online feltételezése

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára vasárnap az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: téves a Spiegel Online azon állítása, amely szerint a magyar kormányfő náci módszereket tulajdonított volna a német kancellárnak.

 

 

A helyettes államtitkár felidézte, hogy Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölt televíziós vitájában Steinbrück felvetette Magyarország esetleges kizárásának a lehetőségét az Európai Unióból.

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy válaszában Angela Merkel megvédte Magyarországot. Steinbrück egyik korábbi, Svájccal kapcsolatban elmondott szavait idézve azt is mondta a kancellár, hogy “nem kell rögtön a lovasságot küldeni”.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjújában “a riporter kérdésére tehát egyáltalán nem Merkel, hanem Steinbrück hasonlatát kommentálta”, amikor arról beszélt, hogy nem volt jó ötlet, amikor a németek tankokat küldtek Magyarországra – mondta.

A Spiegel Online-nal szemben tehát “szó sincs arról, hogy ezt bárki reális lehetőségként értelmezné” – mondta Prőhle Gergely.

A német külügyminiszter bírálta Orbán Viktor miniszterelnök Németországra tett kijelentését hétfőn Belgrádban. Az ügyben megszólalt több német vezető politikus és Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke is. A miniszterelnök rádiós nyilatkozatával német lapok is foglalkoztak. A Spiegel Online Orbán náci módszerekkel vádolja Merkelt címmel közölt beszámolót. A Focus Online a Nem éppen diplomatikus kormányfő – Orbán náci módszereket feltételez Merkelről címet adta beszámolójának.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.