Berezovszkij halála – Öngyilkosságról szóló találgatások, vegyvédelmisek kutatnak a házban

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint öngyilkosságot követhetett el Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, akit előző nap találtak holtan dél-angliai házában.

 

 

A rendőrség hivatalosan csak annyit közölt, hogy a halálesetre egyelőre “nincs magyarázat”.

Több vasárnapi brit lap is azt írta azonban meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy a 2000-ben Angliába emigrált orosz pénzembert ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval küszködött, amióta tavaly elvesztette többmilliárd fontos kártérítési perét egy másik orosz nagybefektetővel, Roman Abramoviccsal szemben.

Berezovszkij a Chelsea futballklub tulajdonosától – korábbi üzlettársától és barátjától – hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt “politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért” kapta a cég létrehozása idején.

A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, és meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijnak kellett több tízmillió – egyes források beszámolói alapján 100 millió – fontot kifizetnie perköltség és egyéb kötelezettségek címén.

A brit sajtó forrásai szerint ez – és más, ugyancsak sikertelen peres ügyei – megrendítették az egykor dúsgazdag mágnás anyagi helyzetét, és Berezovszkij az utóbbi időszakban már személyes vagyontárgyait volt kénytelen értékesíteni, hogy pénzügyeit valamiképp stabilizálja.

A vasárnapi brit lapok ugyanakkor felidézik azt is, hogy Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót – aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba – 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

 

 

Vegyvédelmi szakértők kutatnak a házban

Vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas, különlegesen kiképzett rendőrségi szakértők kezdték átkutatni vasárnap hajnalban az előző este holtan talált Borisz Berezovszkij orosz oligarcha Londonhoz közeli házát.

A területileg illetékes rendőrség szóvivője bejelentette azt is, hogy Berezovszkij holttestét nem szállították még el a házból.

A néhai orosz nagybefektető, aki számos alkalommal nyilvánosan és élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban – a brit uralkodó első számú rezidenciájának, a windsori kastélynak a közelében – lakott.

A rendőrségi szóvivő a BBC beszámolója szerint “elővigyázatossági intézkedésnek” nevezte, hogy vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértők is bekapcsolódtak a ház átkutatásába.

 

FRISS: Nem találtak veszélyes anyagot a házban

Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában – közölte vasárnap a brit rendőrség.

 

A ház köré a rendőrség nagy kiterjedésű kordont vont és több utat lezárt.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok megítélése szerint a helyi lakosságot semmiféle veszély nem fenyegeti.

Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót – aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba – 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

Több vasárnapi brit lap is azt írta meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy Berezovszkijt – akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek – ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.