Wittinghoff Tamás: jó lenne, ha a magyar diplomácia elballagna Bukarestbe, s kezet nyújtana

A Budaörsi Infó a helyiek mellett olyan témákkal is szolgál olvasóinak nap mint nap, amelyek nemcsak Budaörs lakosságát, de az itthon és az országhatáron kívül élőket is érdekelhetik. Megkerestük Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét, továbbá mindegyik budaörsi önkormányzati képviselőt, hogy mondják el véleményüket a székelyzászló-üggyel kapcsolatban. Elsőként Wittinghoff Tamás polgármester úr válaszát ismertetjük.

 

 

A székelyzászlók ügye nagy vihart kavart, sokakat foglalkoztat; a politikusok, a képviselők véleménye is megoszlik. Vannak, akik elutasítják a zászló magyar középületeken történő kihelyezését, és olyanok is akadnak, akiknek szívét honfitársi melegség önti el a zászló megpillantásakor.

Kíváncsiak voltunk a budaörsi polgármester és a képviselők véleményére is: milyen érvek, ellenérvek szólnak a zászló kihelyezése mellett/ellen, milyen háttérben zajló események befolyásolták a helyi politikusok ügyről alkotott véleményét.

Pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a Parlamentre a székely zászlót, az akciót Kövér László házelnök kezdeményezte. Több itthoni állami intézmény is megtette ugyanezt a közelmúltban.

Arra a kérdésre, miszerint: “Önben személy szerint milyen érzelmeket vált ki ez az ügy?” Wittinghoff Tamás a következőket válaszolta:
“Rendkívül szomorúnak tartom azt, hogy a magyar külpolitika minden szomszédos országban kudarcot vall, mert ennek leginkább az ott élő magyar nemzetiségű lakosság látja kárát.
A magyar kormánynak a feladata az lenne, hogy jó viszonyt ápoljon a szomszédos kormányokkal, s az ott élő magyarságot ne a hazai belpolitikai érdekeinek alárendelve használja ki, hanem valós érdekeik alapján, velük egyeztetve és együttműködve lépjenek fel az érdekükben.”

Wittinghoff Tamás arról, hogy mennyire tartja a vitát hisztériának és a választási harcot segítő akciónak; valamint, hogy a Fidesz-kormány fellépései ezügyben – meglátása szerint – mennyire szólnak az összefogásról, az autonómiaharc segítéséről azt írta, hogy szerinte “ezt az ügyet mindkét országban azok gerjesztik, akiknek a megbékélés helyett az ellentétek szítása az érdekük”, majd hozzátette, hogy rendkívül szomorúnak tartja, “hogy a magyar külpolitika minden szomszédos országban kudarcot vall, mert ennek leginkább az ott élő magyar nemzetiségű lakosság látja kárát.”

Az is érdekli az olvasókat, hogy a város első embere milyen viselkedést tartana indokoltnak a magyar kormány részéről; mi lenne a legmegfelelőbb megoldás és magyar szerepvállalás a probléma/vita lezárására. A polgármester hangsúlyozta, hogy: “A magyar kormánynak a feladata az lenne, hogy jó viszonyt ápoljon a szomszédos kormányokkal, s az ott élő magyarságot ne a hazai belpolitikai érdekeinek alárendelve használja ki, hanem valós érdekeik alapján, velük egyeztetve és együttműködve lépjenek fel az érdekükben”, majd így folytatta: “Ezért aztán, véleményem szerint ebben a konkrét esetben az ostoba nacionalista román prefektusi lépésre rossz választ adott a magyar Tisztelt Ház elnöke a székely zászló kitűzésével.
Sajnos a román fél bölcsebb volt, amikor válaszul nem csupán a székely, hanem valamennyi helyi közösség zászlaját kitűzte.
Megalázó helyzetbe hoztak minket. Érdekes módon ráadásul a román politikusok többsége igen disztingváltan fogalmazott. Nem az egész magyar népet, csupán annak kormányát nevezve meg a politikai játszma felelőseként.”

Sokakat foglalkoztat, hogy a székely zászlót kitűzzék-e Budaörsön vagy ne. Wittinghoff Tamás azt tartaná helyesnek: “ha a magyar diplomácia szépen elballagna Bukarestbe, s kezet nyújtana. Itthon befejeznék a zászló aggatásokat. Egyben ezen gesztusért cserébe elérnék, hogy békében tűzhessék ki lobogóikat a romániai nemzetiségek, nyílván a nemzeti lobogóval egyetemben.”

Ezen érzékeny témával kapcsolatban a magyar politikusok számára nehéz az állásfoglalás, de legtöbbször elkerülhetetlen. A székely zászló kihelyezése körül zajló események tovább borzolhatják a kedélyeket, a témát folytatjuk.

(Budaörsi Infó)

facebook:

4 hozzászólás

  1. […] hasonló tervről nincs hír. A Budaörsi Infó megkeresésére a székelyzászló-ügyben Wittinghoff Tamás, polgármester válaszából kitűnik, hogy nem támogatja a szolidaritásnak ezt a formáját. Furcsa mód a budaörsi jobboldali […]

  2. […] Tamás polgármester álláspontját az ügyben korábbi írásunkból már megismerhették (http://www.budaorsiinfo.hu/?p=45169), most Laczik Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő válaszait […]

  3. […] részletesen elemezte a székelyzászló-ügy hátterét (ezzel kapcsolatban részletek itt: (http://www.budaorsiinfo.hu/?p=45169). A polgármester meglátása szerint “mindenhol feszült a viszony és arra az ostoba […]

  4. […] kapcsolatos kérdéseket tartalmazta. Korábban már ismertettük olvasóinkkal Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének válaszát, valamint Laczik Zoltán, MSZP-s képviselő véleményét is. Most Leipán Tibor független […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.