Olasz sajtó: XVI. Benedek az audienciákon búcsúzik el a hívőktől

Két nappal lemondásának bejelentése után XVI. Benedek pápa szerdán hívőkkel találkozik a Vatikánban. Pápasága utolsó előtti audienciájára jelentős tömeget várnak. Az olasz sajtó szerint a katolikus egyházfő következő két heti programjából érthetővé válik, miért most jelentette be lemondását.

 

XVI. Benedek a nagyböjt kezdete előtt két nappal közölte elhatározását, és a lemondása dátumaként megjelölt február 28-ig éppen a nagyböjt miatt minimális lesz a pápa nyilvános szereplése.

Visszafogottan és csendben akart távozni. Ezt azonban a hívők nem fogják engedni – vélték az elemzők.

Az egyházfő a következő két hétben már csak két általános audienciát tart: az elsőt szerdán a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-teremben. A második, egyben utolsót február 27-én a Szent Péter téren, ahol a lapok szerint “rendkívüli lesz a részvétel és rendkívüli résztvevők is lesznek”.

Az idén február 13-ra eső hamvazószerdán XVI. Benedek a Szent Péter bazilikában vezeti a szertartást, vasárnap délben elmondja az Úrangyala-imádságot a Szent Péter téren, majd jövő héttől nagyböjti lelkigyakorlatra vonul vissza.

Kevés a pápával való találkozás lehetősége, ezért a Vatikán a hívők ostromát várja.

A bíborosoknak könnyebb volt bejelenteni a lemondást, a hívőktől való búcsú nehezebb lesz – vélte a L’Avvenire című katolikus napilap.

A nemzetközi sajtó már megérkezett: a pápa hétfői bejelentését követően hatszáz újságíró akkreditáltatta magát a Vatikánba. A 2005-ös konklávét a nyomtatott sajtó 1700 újságírója és több mint 5500 tévétudósító és operatőr követte. II. János Pál 2011-es boldoggá avatásán összesen 2200-an voltak.

A SkyTg24 hírtelevízió felmérése szerint az olaszok 72 százaléka “nagyra tartja” XVI. Benedek döntését. Róma utcáin azonban csalódottságról is hallani: a taxisok szerint az utasok többsége nem érti, XVI. Benedek miért nem fedte fel valódi motivációit, miért fáradtságára hivatkozott.

Az egyházfő “lépése sok mindent meg fog változtatni … téved az, aki azt hiszi, hogy puszta felelősséghárításról van szó” – írta a “Tisztelet és hála” főcímmel megjelent L’Osservatore Romano. A szentszéki napilap szerint nem véletlen, hogy a pápa a hitnek szentelt évben, a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján hozta meg döntését.

“Forradalminak” nevezte a lemondást az Ansa olasz hírügynökségnek nyilatkozva Jorge Bergoglio, Buenos Aires érseke. Úgy vélte, XVI. Benedek hatszáz év után új fejezetet nyitott az egyház történetében azzal, hogy a posztjáról szintén lemondó V. Celesztint követte.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.