Hajléktalan akció

Hajléktalanokat és nehéz körülmények között élőket segített a Budaörsi Rendőrkapitányság.

 

A téli időjárásból adódó rendőri feladatok végrehajtására 2012.12.17.-én 15:00-18:00 között fokozott ellenőrzést hajtott végre a Budaörsi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya, a Budaörs Város Önkormányzat Közterület-felügyeletének, Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesületének, a Budaörs Város Önkormányzatának Családsegítőjének, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a részvételével.

A fokozott ellenőrzés célja volt az illetékességi területünkön élő hajléktalan személyekkel való kapcsolatfelvétel, az őket fenyegető fagyhalál, fagyási sérülések megelőzése, részükre tájékoztatás, felvilágosítás megadása a környéken működő melegedők, hajléktalan szállók elérhetőségéről.

Emellett célkitűzés volt az elhagyott, ritkán lakott külterületi részeken (hétvégi házas területen) élő személyekkel való kapcsolatfelvétel, részükre tájékoztatás megadása a Budaörsi Rendőrkapitányság, illetve a helyi körzeti megbízott elérhetőségéről, valamint az együttműködő társszervek hatáskörébe tartozó egyéb kérdésekről.

Az akció a Budaörsi Rendőrkapitányság nagytermében megtartott eligazítással, egyeztetéssel vette kezdetét, ahol szóba kerültek az ismert hajléktalan személyek összevetése, és a velük kapcsolatban felmerült problémák, melyekre közösen próbáltunk megoldást találni. Ezenkívül információ, elérhetőség és eszmecsere zajlott a résztvevő szervezetek között.

A fokozott ellenőrzés helyszíne két körzetre lett bontva. Az I. körzetbe tartozott a Budaörs területén lévő bevásárlóközpontok területe, BKV végállomás, Templom tér, lakótelep, Kamaraerdő, valamint Törökugrató városrészek. A II. körzet Budaörs, Frankhegy, Alsószállás, Felsőszállás, Odvashegy területeken fekvő hétvégi házas területeket ölelte fel.

A csoportok úgy kerültek felosztásra, hogy egy adott csoportban minden megjelent társszerv képviseltette magát.

A Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület jóvoltából segélycsomagok összeállítására került sor, mely alapvető élelmiszereket és takarót tartalmazott. Ezen segélycsomagok átadásával próbáltuk segíteni a rászoruló családok, rossz körülmények között élő, valamint hajléktalan személyek boldogulását.

Budaörs területén több hátrányos helyzetű családot, egyedülálló személyt kerestünk fel otthonában, ahol a felajánlott segélycsomagok átadásra kerültek.

A látogatás alkalmával Sipos József r.zls. a helyi körzeti megbízott elérhetőségéről, a bűncselekmények áldozatává válás megelőzéséről, az esetlegesen sérelmükre elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos teendőkről adott tájékoztatást.

Gattner István polgárőr a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület munkájáról, illetve a polgárőrség által nyújtott lehetőségekről adott tájékoztatást. Míg Lévay Ernő, Budaörs Város Közterület-felügyeletének vezetője a Közterület-felügylet hatáskörét érintő problémák megoldásáról informálta az érintetteket.

A Családsegítő Szolgálat képviseletében Sófalvi Gyöngyi és Harsányi Judit látta el hasznos tanácsokkal a hozzájuk fordulókat.

Görbe Fanni és Molnár Péter a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtotta lehetőségekről adott tájékoztatást. Tájékozódtak a hátrányos helyzetű családok, egyedülállók fűtési tartalékairól és segítséget nyújtottak a hiányzó szükségletek pótlásában.

Az ellenőrzés során többen nyújtottak be igényt tűzifa ellátásra, mely igények továbbításra kerültek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felé

A fokozott ellenőrzés elérte a célját: a hajléktalan, hátrányos helyzetű személyek segítése, felvilágosítása a társszervek segítségével megvalósult. A Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület által felajánlott segélycsomagokat a rászorultak örömmel fogadták, a részükre megadott felvilágosítást, tájékoztatást hasznosnak találták.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.