Nyilvános kisvállalati adókalkulátort készített a Nemzetgazdasági Minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elkészítette a saját kisvállalati adó (KIVA) kalkulátorát, valamint összegyűjtötte a kisvállalati adóval kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

 

A közleményük szerint a kormány döntése értelmében az Országgyűlésnek december 7-én javasolt módosítások alapján az új adó hatálya alá december 1-jétől január 15-ig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. Az Országgyűlés döntésének függvényében lehetőség nyílik a kisvállalati adóalanyiságot megelőzően keletkezett elhatárolt veszteség felhasználására, továbbá a kisvállalati adóalanynak a korábban beszerzett tárgyi eszközök tekintetében lehetősége nyílik a számított nyilvántartási értékkel 10 év alatt, egyenlő részletekben csökkenteni a pénzforgalmi szemléletű eredményét.

A fentieken túlmenően a pályakezdő, a tartós munkanélküliség után munkába álló és a gyesről visszatérő munkavállalók után a kisvállalati adó alapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérének havi összegével, de havonta legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthetővé válik.

Az új adónemmel a kormány célja, hogy a kelet-közép-európai térség legkedvezőbb üzleti környezete Magyarországon jöjjön létre. A pénzügyi és gazdasági válságból nem lehet kilábalni a vállalkozások nélkül, amelyeket meg kell szabadítani az aktivitásukat akadályozó terhektől – írja közleményében az NGM.

A kormány tervei szerint a kisvállalati adó kiváló lehetőséget nyújt a fejlődni kívánó vállalkozásoknak, továbbá teljesen új szemléletet honosít meg a hazai adózásban. A több adónemet, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót kiváltó, pénzforgalmi szemléletű adó közelebb hozza az adómegállapítási szabályokat a vállalkozói igényekhez, egyúttal ösztönzi a beruházásokat és a foglalkoztatást.

A kalkulátor a következő internetes címen érhető el:
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/ado-es-penzugyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kisvallalati-ado-kalkulator-.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.