Szegedi Csanádot beidézték a Jobbik elnökségi ülésére

Hamarosan dönt a Jobbik országos elnöksége Szegedi Csanád ügyében; a párt európai parlamenti képviselője szerdán a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a kikerült hangfelvétellel kapcsolatban beidézték a következő elnökségi ülésre, ahová el fog menni, bár továbbra sem tartja eredetinek a felvételt.

 

Szegedi Csanád a párt alelnökének keddi Facebook-bejegyzésére reagált: Novák Előd szerint az EP-képviselőnek le kellene mondania, és bocsánatot kellene kérnie, amiért – korábbi állításával ellentétben – feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Az ügy előzménye, hogy Szegedi Csanád június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott: egészen 2011 decemberéig nem tudott erről.

A múlt héten azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád beszélget egy Ambrus Zoltán nevű férfival a jobbikos politikus felmenőiről még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti forrásokból, feltehetően azért, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Novák Előd keddi bejegyzésében ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: “a mostani hangfelvétel után azonban alkalmatlan struccpolitikus, aki nem akarja észrevenni: Csanád végighazudta az elmúlt másfél-két évet. Legalább 2010 óta tudja származását, ekkor ugyanis konkrétumokkal szembesítette őt Ambrus Zoltán a hangfelvétel szerint”.

Szegedi Csanád szerdán úgy reagált: Novák Előddel “nem először fordul elő, hogy hamarabb mond ki dolgokat, minthogy átgondolná az összefüggéseket.”

A hangfelvétellel kapcsolatban úgy fogalmazott: 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismeri, hogy a kiszivárgott hangfelvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Ambrus kijelentéseit a származásával kapcsolatban nem vette komolyan, ráadásul a találkozó után két nappal – elsőként – személyesen tájékoztatta Novák Elődöt is az ott elhangzottakról.

Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

“Pár nap múlva országos elnökségi ülés lesz, ahol meggyőződésem, hogy bölcs döntés fog születni. Én természetesen készen állok, hogy ha kell, visszalépek kettőt” – zárta írását Szegedi Csanád.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.