1353 – Etiópiai gyermekeknek gyűjt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Te meddig mennél el egy pohár vízért? címmel indította el az etiópiai gyermekek vízellátásáért kezdeményezett jótékonysági projektjét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖ) hétfőn.

 

Július 31-ig a 1353-as adományvonal hívásával alkalmanként 250 forinttal járulhatnak hozzá a segíteni szándékozók a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezéséhez, az etiópiai gyerekek egészséges ivóvízellátásához.

Az adományvonal egyszeri hívása egy etióp kisgyermek kétheti ivóvízadagját biztosítja – mondta el Bálint Gábor, a szervezet főmunkatársa a hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

A segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Koko István a napokban tért vissza Dél-Etiópiából, ahol a magyar segélyszervezet a helyi protestáns segélyszervezettel együttműködve a biztonságos ivóvízellátás megteremtéséért dolgozik az etióp fővárostól 600 kilométerre található Gayo településen.

A településen 2500 lakos és 2500 jószág ivóvízellátásának megoldásához járulnak hozzá úgy, hogy megtisztítják a 10-12 méter mélyen földbe vájt, 20 méter hosszú és 10 méter széles kutakat. A segélyszervezet által felújított Ibayu ella (kút), a helyi közösség szerint a legjobb vizű. Napi 20 ezer liter vizet lehet kinyerni belőle, így fejenként négy liter jut minden embernek és az állatoknak.

A segélyszervezet a következő napokban egy futópaddal jelenik meg Budapest forgalmas pontjain, ahol bárki kifejezheti az etiópok iránti szolidaritását azzal, hogy gyalogol néhány métert egy pohár vízért. Az akció első állomásaként Koko az Erzsébet téri Akvárium klubnál indította el a futópadot, és reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak hozzá.

A kutak helyreállításán 250 ember dolgozik. A kézzel végzett munkával több száz ember jut bevételhez, ráadásul tisztában lesznek a munkafolyamatokkal is, ami a későbbiekben a kút fenntartásához és a karbantartáshoz nélkülözhetetlen lesz.

Az emberek és jószágaik ivóvízhez juttatása mellett az állattartás körülményeinek a javítása is fontos feladat Etiópiában. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért olyan segélyprogramot is indított, amely nemcsak munkát ad a helyieknek, hanem nagy területet tisztít meg a tüskés bozótostól. Az így megtisztított területen friss fű sarjad, amely táplálékul szolgál a jószágoknak. A projekt keretein belül 250 ember bozótvágó késsel és fejszével tisztítja meg a legeltetésre szánt területet, amely az akácos eltűnésével az esős évszak után állattartásra alkalmas legelővé válik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.