Hirado.hu: Súlyos bajt okozhatnak a be nem vizsgált szúnyogriasztó karkötők

Különösen gyermekeknél válthatnak ki allergiás vagy toxikus reakciókat a be nem vizsgált szúnyogriasztó karkötők.

 

Nincsenek bevizsgálva azok a szúnyogriasztóként árult karkötők, amelyeket egyes boltokban, a kullancs- és szúnyogriasztók között árulnak. Az ÁNTSZ szerint legtöbbször az sem derül ki a csomagolásból, hogy milyen szerrel vannak ezek átitatva. Így fennáll a veszélye, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. A hatóság egyelőre tehetetlen, mert a termékeket divatkarkötő néven hozzák forgalomba, amit nem kötelező bevizsgáltatni – hangzott el az m1 Híradójában.

Nincs felirat azokon a karkötőkön, melyeket szúnyogriasztóként árulnak, a legtöbb helyen mégis kiteszik ezeket a polcra a szúnyog- és kullancsriasztók közé.

A tudatos vásárlót egy kicsit becsapja. Azt hiszi, hogy ez a termék szúnyogriasztó vagy kullancsriasztó hatással rendelkezik, miközben semmilyen bevizsgáláson nem esett át – mondta Kovács Márta, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője.

Egyébként Magyarországon a szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak laborvizsgálat után forgalmazhatóak és minden terméken szerepelnie kell az engedélyszámnak. Ez az OTH, vagyis az Országos Tisztiorvosi Szolgálat rövidítésével vagy a JÜ, a Járványügy rövidítésével kezdődik. A bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a be nem vizsgált vegyszerek különösen a gyerekeknél okozhatnak panaszokat.

Akár általános allergiás reakciót, toxikus reakciókat is kiválthatnak, amikor nem csak helyi, hanem egyrészt belső tünetek is kialakulhatnak, tehát rosszullétek, fejfájás, teljes testre kiterjedő csalánkiütés, ödéma – nyilatkozta Apostol Éva bőrgyógyász.

A szakemberek szerint a júniustól szeptember közepéig tartó kullancsszezonban a vegyszerek mellett a megfelelően hosszú ruházat is védelmet adhat a fás-bokros területen járóknak.

(m1 – Híradó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.