Egyeztetés az új adókról a bankokkal

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról egyeztet a bankszövetséggel, hogy hogyan lehetne egy olyan, a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből.

 

Ezt kedden közölte az MTI-vel az NGM. A tárca hangsúlyozza, hogy a kormány 2012 végével teljesen meg szeretné szüntetni az átmeneti jelleggel bevezetett ágazati – így a kiskereskedelmet, a telekommunikációs szektort, illetve az energiaszektort terhelő – különadókat, és a lehetőségek függvényében megkezdi a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó fokozatos kivezetését is.

A közlemény szerint 2012. december 31-ével megszűnik a biztosítóintézetek különadó-fizetési kötelezettsége, a hitelintézetek pedig a Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében 2013-tól már legfeljebb csak a jelenlegi adómérték felét fogják fizetni.

A Széll Kálmán Terv 2.0 keretében bevezetésre javasolt adónemek illeszkednek a kormány azon elképzeléséhez, hogy az adórendszer súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú adókra helyeződjön át – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.