Tizenegy borsodi szervezetét oszlatta fel a Jobbik

 Tizenegy Borsod megyei alapszervezetének feloszlatásáról döntött a Jobbik országos elnöksége, 5 másik alapszervezet működését pedig felfüggesztette az ellenzéki párt annak érdekében, hogy “a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetén belüli viszálykodás végére pontot tegyen” – derül ki a Jobbik pártigazgatójának hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Ebben Szabó Gábor úgy fogalmaz: “a helyzet rendezése érdekében” a Jobbik országos elnöksége a pártigazgató javaslatára az alapszabály adta jogkörénél fogva feloszlatta a párt alsózsolcai, bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ongai, ózdi, putnoki, sajóbábonyi, szikszói és edelényi szervezeteit, valamint a további kivizsgálásig felfüggesztette a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói szervezetek működését. Ezen túl az ügyvezető megyei elnökség két tagját, Kovács Árpádot és Vincze Tamást, illetve az ózdi és a kazincbarcikai választókerület szervezőit is azonnali hatállyal visszahívta pozíciójukból.
Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület “így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból.” A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt.
Ezt követően a Jobbik országos elnöksége és frakciója április 25-én úgy döntött, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők “önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost – volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt – és a balliberális hvg.hu hírportált is”.
Endrésik Zsolt április 26-án úgy nyilatkozott, hogy ismeretlenek feltörték a személyes emailfiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben – amelyeket a kuruc.info és a barikad.hu is nyilvánosságra hozott –  Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal a hvg.hu-n megjelent cikk végleges tartalmáról is egyeztetett.
A Youtube videómegosztón közzétett, több internetes oldalon elérhető felvétel szerint a Jobbik edelényi majálisán Novák Előd alelnök beszédét légoltalmi szirénák zaja nyomta el. Az ott olvasható beszámolók szerint az utána következő Endrésik Zsolt egy Kalasnyikov gépkarabéllyal a kezében szónokolt, majd vaktöltényekkel több lövést is leadott. Beszédében egyébként Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselőt bírálta, és úgy fogalmazott: “az utolsó csepp véréig” harcolni fog a magyarságért.
Végül május 4-én a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást.
A hétfői közlemény úgy fogalmaz: a mostani szervezetoszlatások előtt 75 szervezete volt a Jobbiknak a megyében, amelyek száma így 64-re csökkent. Egy hónapon belül azonban kitűzik a megyei választmány tisztújító ülését, és kinevezik majd az új választókerületi szervezőket is. A Jobbik elnökségének tervei szerint negyed éven belül újra 75 szervezete lesz a Jobbiknak Borsod-Abaúj-Zemplénben, s fél év múlva a legtöbb olyan településen újra meg tud alakulni a párt helyi szervezete, ahol most megszűnt.
Szabó Gábor közölte: “az elnökség egyértelmű jelzést kíván küldeni azon jobbikos szervezetek és tagok irányába, amelyek olyan volt jobbikos vezetőket követnek és támogatnak, akik a sajtónak és Pősze Lajosnak szivárogtattak ki információkat a Jobbikról, és szervezésükkel vagy aktív támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Jobbik edelényi majálisa botrányba fulladjon Endrésik Zsolt és társainak a lövöldözése miatt”.
Az Endrésik Zsolt emailfiókjából nyilvánosságra került egyik levélben egyébként Kisgergely András Enrdésiknek azt veszi számba, hogy melyek az őket támogató alapszervezetek Borsodban. Ezen a listán szerepel többek között a most feloszlatott bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ózdi és putnoki, valamint a felfüggesztett borsodszentgyörgyi, sajóvelezdi és arlói szervezetek is.

Forrás: MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.