Ókori várost tárnak fel Macedóniában

Ókori várost, Heraclea Lyncestis-t tárják fel Macedóniában.

 

A mai Bitolától 2 kilométerre lévő ókori települést a Kr.e. 4. század közepén Nagy Sándor apja, II. Philipposz makedón király alapította. A város stratégiai szerephez jutott a római korban, hiszen mellette haladt el a Kr.e. 2. században épült Via Egnatia, amely Rómát Kis-Ázsiával kötötte össze.

Az ásatások során előkerülő leletek arról tanúskodnak, hogy Heraclea Lyncestis egyre jobban prosperált a római korban, a bizánci időkben pedig püspöki székhely volt. A város 6. század végén néptelenedett el, amikor a térséget a szláv törzsek özönlötték el – olvasható a Popular Archaeology (http://popular-archaeology.com).

A korábbi ásatások során az akropolisz egykor körülvevő falakat tárták fel, valamint a város bazilikáinak díszes mozaikpadlóját.

Az idei ásatási szezonban a városi amfiteátrumot kívánják feltárni, amely a Kr.u. 2. században épült az akropolisz oldalában. Az ásatási tervekben szerepel a környező lakónegyedek feltárása is, amelynek köszönhetően többet megtudhatnak arról, hogy hogyan fejlődött a település, s miként éltek egykori lakói.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.