Reumás dinoszauruszok

Osteoarthritisre, azaz gyulladásos jellegű ízületi bántalmakra volt hajlamos a pávaméretű tollas dinoszaurusz, a Caudipteryx – derítették ki amerikai és kínai tudósok.

 

Az osteoarthritis igen ritka a jelenkori vadon élő emlősöknél, előfordulása nem haladja meg az 1 százalékot. A madárfajok esetében a gyulladásos ízületi bántalmak előfordulása 0 és 25 százalék között ingadozik, gyakorisága fordított arányban áll a testmérettel.

Bruce Rothschildet, a Kansasi Egyetem kutatóját az foglalkoztatta, hogy mikor jelent meg a betegség, ezért kollégáival a 130 millió éve élt Caudipteryx fosszíliáit vizsgálta kínai múzeumokban. Összesen tíz őskori tollas dinoszaurusz bokaízületét vizsgálták, közülük háromnál fedezték fel az osteoarthritisre jellemző elváltozásokat. A kutatásokról a Cretaceous Research című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Ez az aosteoarthritis legkorábbi ismert esete, a következő legrégebbi 20 millió évvel későbbről származik.- olvasható a New Scientist (http://www.newscientist.com) portálon.

Azt nem lehet tudni, hogy miért volt a pávaméretű tollas dinoszaurusz hajlamos az osteoarthritisre, napjainkban inkább a kisebb testméretű madárfajoknál gyakoribbak a gyulladásos jellegű ízületi bántalmak.

A Caudipteryx (jelentése faroktoll) az oviraptorosaurus dinoszauruszok egyik – pávaméretű – neme, amely a kora kréta korban élt. Tollak borították, és a megjelenése rendkívül madárszerű volt. Fosszíliáit először a kínai Jihszien-formációban (Yixian-formációban), Liaoning tartománybeli Szehotun (Sihetun) területén fedezték fel 1997-ben.

A Caudipteryx rövid, szögletes, csőrszerű pofában végződő koponyával rendelkezett, melyben a felső állcsont elején csak néhány kúpos fog helyezkedett el. A törzse vaskos volt, hosszú lábai révén pedig valószínűleg nagy sebességet érhetett el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.