Pokorni Zoltán: Szükség van a közoktatás változására

Szükség van a közoktatás változására, mert a rendszer nagyon széthúzó, nagyon szegregál. A szegényebb településen élő gyermekeknek sokkal kevesebb esélye van arra, hogy olyan magas színvonalú oktatásban részesüljenek, mint ami Budaörsön is elérhető.

 

Budapest XII. kerületében négyszer annyi forrás jut egy diákra, mint ami Komlón vagy Ózdon. Mondta Pokorni Zoltán a Parlament oktatási bizottságának Fideszes elnöke, volt oktatási miniszter az 1-es számú Általános Iskolában megrendezett VIII. Tavaszi Pedagógiai Napon.

A konferencián a vita indító téma az iskolák államosítása volt. Pokorni Zoltán egyet ért a kormány azon szándékával, miszerint fel kell számolni Magyarországon az oktatás terén kialakult egyenlőtlenséget, de még mindig nem tudható, hogy az államnak honnan lesz erre 200-300 milliárd forintos plusz forrása. Koránt sem biztos az sem, hogy azok az önkormányzatok, akik önerőből megtudják oldani intézményeik finanszírozását, és ha igen milyen feltételekkel. Ez esetben a gazdagabb, vagyis a nagyobb adó bevételekkel gazdálkodó települések iskolái nem kapnának állami normatívát. Ez például Budaörsnek nem lenne túl előnyös, de ez országos szinten nézve ez igazságos és méltányos lehet tette hozzá Pokorni Zoltán.

Az iskolák államosításáról – Pokorni Zoltán

Az oktatás politikus szerint, az intézmények államosítása esetén pedig a legnagyobb kérdés pedig az, hogy az önkormányzatoknak mennyit és mekkora mértékben kell hozzájárulnia az iskolák működtetéséhez. A korábbi híresztelések ellenére a kormány nem fogja magához venni az iparűzési adó bevételeit az Európai Unió jogszabályai miatt, mert az adónem helyben kivetett adó és az csak az érintett önkormányzatokhoz kerülhet. A gépjármű adó önkormányzatoknál hagyott része viszont a központi költségvetésbe kerülhet.  Wittinghoff Tamás jelezte, hogy az iparűzési adó állam általi megcsapolásának sokféle technikája lehetséges. Mindenesetre a pontos szabályozást még nem alkotta meg az Országgyűlés.  Az előzetes becslések szerint 1,5-2 milliárd forintnyi forrást veszít Budaörs a jövő évben.

Pokorni Zoltán bízik abban, hogy az oktatási intézmények színvonalának kiegyenlítését olyan formában teszi, hogy a szegényebb településeken működő iskolák színvonalát, a gazdagabb városokéhoz emeli, nem pedig lerontja a jelenleg jobban finanszírozottakét.

Előzmény: http://www.budaorsiinfo.hu/?p=26443

Matsinhe Dénes

 

Category: News & Politics
Uploaded by: budaorsiinfo
Hosted: youtube

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.