Társadalmi egyeztetésen a postatörvény

A postai szolgáltatásokról szóló törvényről készített kormány-előterjesztés tervezetét közigazgatási és társadalmi egyeztetésre bocsátotta a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

 

A kormany.hu-n közzétett dokumentumot 2012. április 4-éig lehet véleményezni.

A törvénytervezet célja a 2013. január elsejei postai piacnyitáshoz szükséges szabályozási keretek megteremtése, az európai uniós szabályok átültetése.

Az uniós elvárásoknak megfelelően egyrészt továbbra is állami kötelezettség az egyetemes postai szolgáltatás folyamatosságának biztosítása, másrészt a levélpiacon jelenleg még meglévő monopóliumot nem lehet fenntartani, így a törvény megnyitja az utat ezen a piacon az új belépők előtt.

A törvénytervezet 2020. december 31-éig a Magyar Posta Zrt.-t jelöli ki egyetemes postai szolgáltatónak, és a tervezet szerint a társasággal az állam erre az időre közszolgáltatási szerződést köt. A postai ágazat piacfelügyeletét a továbbiakban is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság látja el, feladatköre a törvényjavaslat nyomán kibővül a feladatainak ellátásához szükséges jogszabályok megalkotásával és az egyetemes szolgáltatás finanszírozásához kapcsolódó ellenőrzési hatáskörrel.

A javaslat kezdeményezi a postai piacra való belépés feltételeinek újraszabályozását, engedélyhez kötve a fokozottabb minőségi és átláthatósági kritériumokat követelő postai szolgáltatások nyújtását. Ezen kívül pontosítja a hatósági tevékenységhez kapcsolódó szabályokat a hatékonyabb hatósági jogalkalmazás érvényesülése érdekében.

Az NFM Kommunikációs Főosztálya az MTI kérdésére közölte: a törvényjavaslat az egyeztetéseket követően várhatóan még ebben az ülésszakban az Országgyűlés elé kerül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.