Orchideák hétezer négyzetméteren

Első alkalommal rendezik meg Magyarországon az Európai Orchidea Kiállítást és Tudományos Kongresszust április 12. és 15. között hétezer négyzetméteren a Syma Rendezvényközpontban, Budapesten.

 

Pálmai Ildikó, az Európai Orchidea Tanács elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy Európából és a világ minden tájáról több mint száz kiállítót, húszezer látogatót, kétszáz regisztrált vendéget és tizennégy országból, köztük Peruból, Svájcból, Németországból, Franciaországból huszonhét előadót várnak. Virágvásárt is tartanak, ezen magyar, európai, távol-keleti kereskedők mellett Dél-Amerikából érkező kertészek és botanikusok mutatják be portékájukat.

A háromnapos nemzetközi konferencia fő célja, hogy a tudósok és a szakemberek tájékoztassák az érdeklődőket az Európában és a világ trópusi területein őshonos orchideák élőhelyeinek jelenlegi helyzetéről és a virágok védelméről. Szó lesz az európai és a tengerentúli országok természetvédelmi jogszabályairól és a természetvédelem aktuális ügyeiről. Olyan programokat állítottak össze, amelyek a laikus érdeklődők számára is érdekesek lehetnek – tette hozzá.

A kongresszushoz csatlakozó négynapos kiállításon több ezer trópusi és szubtrópusi virágot, köztük olyan ritka fajokat is bemutatnak, amelyeket még nem láthatott a magyar közönség. A kiállítás és a vásár ideje alatt szabadidős programokat tartanak, a színpadon pedig többek között a szobai orchideák gondozásáról, virágkötészetről, a növény ültetéséről lesz szó – foglalta össze Pálmai Ildikó.

Tátrai Zsuzsanna, a Magyar Orchidea Társaság elnöke elmondta, hogy egy 45 főből álló nemzetközi szakmai zsűri három kategóriában díjazni is fogja a növényeket és a legszebben berendezett kiskertet is. A nyolcvanmillió éves múltra visszatekintő virág gyűjtését a 18.-19. században az angolszászok kezdték el. Az orchidea annak idején olyan értékes növénynek számított, hogy a tőzsdéken is kereskedtek vele – hívta fel a figyelmet az elnök.

A Magyar Orchidea Társaság öt évvel ezelőtt pályázta meg a rendezvény megszervezését, 300 tagja van, ők társadalmi munkában, önkéntesként dolgoznak. Az első Európai Orchidea Kiállítást 1969-ben rendezték Párizsban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.