Pest megyében nem veszik komolyan az emberek a tűzgyújtási tilalmat

Az általános tűzgyújtási tilalom ellenére szinte egymást érik Pest megyében a nádas- és avartüzek; legutóbb Szentmártonkáta külterületén lobbant lángra egy fenyőerdő aljnövényzete – közölte a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese vasárnap az MTI-vel.

 

Szabó János elmondta, hogy szombaton és vasárnap több mint százharminc esetben riasztották Pest megyében a tűzoltókat (szombaton 89-szer, illetve vasárnap kora estig 45-ször kellett vonulniuk), legtöbbször emberi felelőtlenség miatt.

Az igazgatóhelyettes tapasztalatai szerint a tilalom ellenére a pihenőnapokat “kihasználva” sokan meggyújtották a száraz füvet, illetve a gazt, nem számolva azzal, hogy a jelenleg is erős szél nyomán pillanatok alatt nagy területek lobbanhatnak lángra.

Valószínűleg ilyen körülmények között gyulladt ki vasárnap délután Szentmártonkátánál egy fenyőerdő aljnövényzete. Mintegy 15 hektárnyi fű, bozótos és nádas égett, a monori, a nagykátai és a tóalmási önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat – tette hozzá Szabó János.

A Vidékfejlesztési Minisztérium vasárnap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. A tárca vezetője ezért általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A vasárnap életbe lépett intézkedés átmeneti időre szól.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltókat szombaton országszerte mintegy 700 tűzesethez riasztották, amelyek közül több mint 550 a szabadban keletkezett. Nem egy esetben több száz hektárnyi terület égett. A legtöbb tűz Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.