Lidové Noviny: már nincs magyar kártya Szlovákiában

Komárnóban (Révkomáromban) jobb az élet, mint Komáromban címmel közölt a riportot a szlovákiai parlamenti választás előtti Révkomáromból a Lidové Noviny című cseh napilap, amely szerint már nincs napirenden a magyar kártya.

 

A konzervatív napilap felidézi Sólyom László 2009 augusztusi tervezett, de meghiúsult látogatását, majd idéz egy helyi lakost, aki reményét fejezi ki: bár Robert Fico volt kormányfő nagy valószínűséggel visszatér a hatalomba, az ilyen dolgok már nem ismétlődnek meg.

“Ezt a kérdést, és nem csak Szlovákia magyarok lakta déli vidékén, sokan felteszik” – jegyzi meg Lubos Palata, a szerző. Szerinte a helyzet ma annál “rosszabb”, hogy Magyarországon már nem a “nemzetiségi kérdésben békülékeny” szocialista kabinet, hanem Orbán Viktor Fidesze van hatalmon, s a miniszterelnök nyíltan beszél a magyar nemzet határok feletti egyesítéséről. Sok szlovák politológus szerint Orbánt és Ficót “egyforma populista fából faragták”. Palata ugyanakkor emlékeztet: Fico kormányzása idején a magyarok “addigi széles körű jogait” megcsonkították.

Akkor a magyar-szlovák feszültség egészen a nagykövetek visszahívásába és a budapesti szlovák nagykövetség elleni támadásba torkollott. Azóta azonban sok minden megváltozott, “még Ficonál is”, s a magyar kártya nincs napirenden. “Úgy Fico, mint Bugár Béla, a Most-Híd szlovák magyar párt elnöke és a legnépszerűbb magyar kisebbségi politikus nem zárja ki a választások utáni koalíciót” – jegyzi meg a lap.

Azt állítja, hogy ez nem tetszik Budapestnek, amely a Híd pártot “árulónak” tartja, s az igazi magyar pártnak pedig a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártját (MKP). A magyar közszolgálati televízió és a rádió, illetve a Rákóczi Szövetség választási és más műsorokkal “lényegében kendőzetlenül támogatták az MKP-t a Híd ellenében”.

“A Magyar Koalíció Pártjának egyedüliként olyan kampánya volt Magyarországon, amelyet nem is lehet talán megfizetni” – mondta a lapnak Bugár Béla.

Palata rámutat: Révkomáromban mindenki a magyar rádiót hallgatja és a magyar televíziót nézi, így “az ilyen szlovákiai magyarokra irányuló kampány hatékonyabb lehet mint bármi más”.

Míg azonban Magyarország már évek óta komoly gazdasági problémákkal küszködik, addig a szlovák gazdaság erősödik. Ezt a szlovákiai magyarok is kezdik érezni, s már a múlté azok az idők, amikor Komárom gazdagabb volt, mint Révkomárom – állítja Palata.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.