Az MNB tanulmányozza javaslatot a jegybanktörvény módosítására

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányozza a kormány jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatát – közölte az MNB csütörtökön az MTI érdeklődésére.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán jelentette be, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani az MNB-ről szóló törvényt, amely miatt az Európai Bizottság január 17-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét a tervezett módosításokról, mielőbbi választ kérve a javaslatokra.

A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.

Matolcsy György arról is tájékoztatta levelében Mario Draghit, hogy az MNB-törvény 32. paragrafusának megfelelően a jegybank véleményét is kikéri a tervezett módosító indítványról.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.