Március 15. – A Kossuth téren, a Múzeumkertben és a budai Várban lesznek az állami ünnepségek

A fővárosi Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei.

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából március 14-én, szerdán délután az Országház Kupolatermében átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a magas rangú állami kitüntetéseket.

Március 15-én, csütörtökön az ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonással, a Díszszázad és a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép például a Honvéd Táncegyüttes, valamint a Pénzügyőr Zenekar.

A múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket. A Dísz téren például különböző mesterségekkel lehet majd ismerkedni, a Hadik-szobornál táncbemutatók lesznek, a Szentháromság téren többek között irodalmi színpad, a Kapisztrán téren pedig gólyalábas vonulás fogadja az ünneplőket. Rendezvények lesznek emellett az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Nemzeti Táncszínházban, a hadtörténeti múzeumban és a Magyar Országos Levéltárban is – sorolja a közigazgatási tárca előzetes tájékoztatója.

Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.

Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik kettő órakor a Nyugati térről, a másik fél kettőkor a Várból huszárok felvezetésével.

A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Várhatóan négy órától pedig ünnepi koncertet tartanak a téren.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.