Neves építészek felhőkarcolóival újul meg Varsó belvárosa

Vezető építészek felhőkarcolóival újul meg Varsó belvárosa, melyben csaknem párhuzamosan épül két “intelligens” apartmanház a lengyel származású Daniel Libeskind és Helmut Jahn német-amerikai építész tervei alapján. Mellettük más jelentős tervezők is szívesen alakítják a lengyel főváros összképét.

 

A berlini Zsidó Múzeum tervezésével világhírnevet szerzett Libeskind 192 méter magas, 54 emeletes épülete a lengyel főváros központi részében épül. A http://www.zlota44tower.com/pl/the-tower/gallery honlapon megtekinthető felhőkarcoló jellegzetesen könnyed, hajlított, nem szimmetrikus üveghomlokzatának  köszönheti az “üvegvitorla” becenevet.

A luxus apartmanház bokrétaünnepségét február elején tartották, az épület a tervek szerint már 2013 elején várja első lakóit. Az építkezés azonban nem volt gondtalan: a csaknem 6 éve kiadott építési engedély ellen a környező épületek lakói többször tiltakoztak. Bíróságon is megtámadták, arra hivatkozva, hogy lakásaik értékét csökkenti. A jogi viták megoldásáig 2009-ben felfüggesztették az építkezést, majd pénzügyi gondok miatt a több emeletes betonváz csaknem két évig csúfította a város építészetileg korszerűsödő központját.

Jahn, a berlini Sony Center építészének tervei alapján, szintén a város központjában épül egy 160 méter magas, 44 emeletes üzleti központ és lakótorony (Cosmopolitan). Két tömbű talpazatában egyebek közt egy zsidó kulturális központ kap majd helyet, de a felhőkarcoló elhelyezése vitás, mert a háborúban lerombolt lengyel főváros egyetlen, részben fennmaradt és műemléki értékű működő zsinagógája közvetlen szomszédságában épül. Az építkezés 2010 nyarán kezdődött és várhatóan 2013-ban ér véget.

A természetes fényforrásokat maximális mértékben kihasználó felhőkarcoló érdekessége egyebek közt az üveghomlokzat egyes elemeinek mobilitása. Különleges építőanyagainak köszönhetően az év- és a napszakok változásával más-más színben fog pompázni.

Stefan Kurylowicz, a tavaly meghalt jeles lengyel építész több épületet tervezett Varsó belvárosába. Egyik eredeti, “kifordított szerkezetű” irodaházát (Prosta Tower) a főváros második, épülő metróvonala mellett állították fel, és első bérlői várhatóan már néhány héten belül beköltözhetnek.

Érdekessége a külső tartószerkezet, melyet egy felszaladó neccharisnyára emlékeztető, kidudorodó betonháló alkot. A 70 méter magas, 19 emeletes épület klasszikus üveghomlokzata több mint fél méterrel beljebb található. A kisméretű, alig 600 négyzetméteres telekre eredetileg apartmanházat terveztek, de a válság miatt irodaházra módosították a terveket.

A 2007-ben megkezdett építkezés több mint 24 millió euróba került. Az épületet 2011-ben a lengyel innovációs építészet és a legérdekesebb betonépületek nemzetközi versenyében is kitüntették.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.