Az orosz Szberbank tulajdonába kerülhet a Magyarországi Volksbank

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Sberbank of Russia (Szberbank) közvetett minősített befolyást szerezzen a Magyarországi Volksbank Zrt.-ben – a határozat a felügyelet honlapján jelent meg csütörtökön.

Az orosz bank a Magyarországi Volksbank osztrák anyavállalatát, a Volksbank Internationalt (VBI) vásárolta meg még tavaly. Az adásvételi szerződést tavaly szeptemberben véglegesítették, e szerint a vételár – a VBI részvényei osztalékainak függvényében – 585-645 millió euró között lesz. A tranzakció révén a Szberbank a Magyarországi Volksbankban 98,73 százalékos közvetett befolyást szerez.

A VBI az osztrák Volksbank kelet-közép-európai leányvállalata volt. Megvásárlásával az orosz Szberbank nyolc országban lesz jelen. Az adásvétel nem vonatkozik a Volksbank International (VBI) romániai divíziójára.

A Volksbank International (VBI) többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. A fennmaradó tulajdonrész 24,5-24,5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank, illetve a francia Banque Populaire Caisse d’Epargne (BPCE) tulajdonában volt.

Comments Closed