Vívó-vb 2011 – A magyar csapat, program – Egyetlen búcsúzó az első napon

A cataniai vívó-világbajnokságon részt vevő magyar csapat:

   férfiak:
——–
kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Szényi Péter
tőr: Szabados Gábor, Gátai Róbert, Szabados Kristóf, Széki Bence

    nők:
—–
kard: Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra
párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Békefi Edina
tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanni

    A világbajnokság programja:
október 9., vasárnap – férfi kard, női tőr, férfi párbajtőr egyéni selejtező
október 10., hétfő – női kard, férfi tőr, női párbajtőr egyéni selejtező
október 11., kedd – férfi kard, női tőr egyéni, 64-es tábla
október 12., szerda – női kard, férfi párbajtőr egyéni, 64-es tábla
október 13., csütörtök – férfi tőr, női párbajtőr egyéni, 64-es tábla
október 14., péntek – férfi kard, női tőr csapat
október 15., szombat – női kard, férfi párbajtőr csapat
október 16., vasárnap – férfi tőr, női párbajtőr csapat


Nem csak az éremszerzés lehet siker

Az érmek és a velük együtt járó jelentős pénzdíj mellett a jó helyezésekkel megszerezhető olimpiai kvalifikációs pontokért is küzdenek vasárnaptól bő egy héten át a vívók a cataniai világbajnokságon.

[pullquote]

Egyetlen búcsúzó az első napon

Budapest/Catania, 2011. október 9., vasárnap (MTI) – A négy kiemelthez a nyolc vasárnapi selejtezős magyar közül hét csatlakozott a cataniai világbajnokságon, így férfi kardban és női tőrben négy-négy, férfi párbajtőrben pedig három vívó képviseli majd a piros-fehér-zöld színeket a főtáblán.

Kardban 136 induló volt. Szilágyi Áron világranglistás pozíciója révén egyből a legjobb 64 közé került, Nemcsik Zsolt a csoportkör után öltözhetett át, mivel ötből ötöt nyert, Decsi Tamás és Lontay Balázs pedig az első kört követően, melyet 4/2-es győzelem/vereség mutatóval zárt, még egy asszót vívott, egyformán sikeresen.

A női tőrözők küzdelmeire 106 vívó nevezett. Itt is volt magyar kiemelt, mégpedig Mohamed Aida, így számára még nem kezdődött el a világbajnokság. Varga Gabriella hat asszóból ötöt, Knapek Edina és Kreiss Fanny pedig hatból négyet nyert meg a csoportszakaszban, ezzel mindhárman közvetlenül feljutottak a főtáblára.

Férfi párbajtőrben a hagyományoknak megfelelően hatalmas – 214 vívó alkotta – mezőny gyűlt össze. Kiemeltként Boczkó Gábor és Imre Géza nem lépett pástra, Somfai Péter és Szényi Péter pedig könnyedén, 5/0-s, illetve 5/1-es eredménnyel fejezte be az “első kanyart”. Somfai ezzel biztosította is a helyét a 64 között, míg a friss Universiade-győztes Szényinek akadt még dolga a direktkieséses szakaszban is, ahol azonban 15-9-re kikapott az észt Juri Salmtól – a vb honlapja szerint.

Hétfőn női kardban, férfi tőrben és női párbajtőrben zajlanak majd a selejtezők. Az első éremosztásra kedden kerül sor, amikor a férfi kardozók és a női tőrözők versenyeznek.

[/pullquote]

 

A szicíliai városban a nemzetközi szövetség (FIE) minapi tájékoztatása szerint a megszerzett pontokat egyéniben két és félszeres, csapatban pedig kétszeres szorzóval számítják be az összesítésbe, és bár az egyéves kvalifikációs sorozat csak 2012 márciusának végén zárul, a kijelölt versenyek közül a legtöbb pontot a vb-n lehet begyűjteni. E mellé szánta további ösztönzőnek Aliser Uszmanov FIE-elnök azt az 570 ezer dollárt (427 500 euró), melyet a dobogósok között osztanak szét. Az egyéni győztesek 15 ezer, a második helyezettek 7500, a harmadikok 3750 eurónak megfelelő összeget kapnak, csapatban 22 500, 11 250, illetve 7500 jut a dobogósoknak.

A magyar csapat hat újonccal vesz részt az év fő versenyén, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra (kard), Szabados Kristóf (tőr), valamint Békefi Edina és – a sérült Rédli András helyére bekerült, friss Universiade-győztes – Szényi Péter (párbajtőr) Szicíliában debütál felnőtt világbajnokságon. Kiemelkedő eredmény persze nem tőlük várható, hanem a válogatott tapasztalt tagjaitól, elsősorban férfi és női párbajtőrben, valamint férfi kardban és női tőrben. Továbbra is Boczkó Gábor, Imre Géza és Szász Emese (párbajtőr), valamint Szilágyi Áron, Nemcsik Zsolt és Decsi Tamás (kard), illetve Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Gabriella (tőr) tartozik a bővebb nemzetközi élvonalba. A hazai szövetség szakmai vezetésének az elvárása három-négy érem megszerzése, közte egy aranyé, mellyel a válogatott 2007 óta adós világbajnokságokon. Ezúttal azonban értékes lehet egy-egy negyedik vagy ötödik hely is, amennyiben azzal javul az olimpiai részvételért küzdő egyéni versenyző, illetőleg csapat ranglistás pozíciója.

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben
pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi kardozóké a legutóbbi aranyérem 2007-ből. A női párbajtőrözők 2002-ben, a férfi párbajtőrözők 2001-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.

A vb-re – melynek küzdelmeit Európa egyik legdélebbi fedett jégcsarnokában, a Palaghiaccióban bonyolítják le – 113 ország 937 vívója nevezett.

A 2006-os, torinói, illetve a tavalyi, párizsi világbajnoksághoz hasonlóan az épek mellett ezúttal is versenyeznek majd kerekesszékesek is. A magyar színeket kilenc vívó – Horváth Gábor, Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Juhász Veronika és Krajnyák Zsuzsanna (A kategória), illetve Szekeres Pál, Dani Gyöngyi és Pálfi Judit (B kategória) – képviseli. A versenyek hétfőtől szombatig tartanak. Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi, illetve a női párbajtőrcsapat a sheffieldi Európa-bajnokságon megszerezte a londoni paralimpiai kvótát, de világranglistás helyezése alapján Juhász Veronikának és Pálfi Juditnak is nagyon jók az esélyei egyéniben a londoni részvételre. A férfiaknál a válogatottban idén bemutatkozott Osváth Richárd és a legrutinosabb csapattag, Szekeres Pál már biztos paralimpiai résztvevő. A férfi tőrcsapatnak a vb-n az olasz és a lengyel válogatott közül valamelyiket meg kell előznie ahhoz, hogy ott lehessen a paralimpián.

Comments Closed