Mesterházy: nem kötelező az MSZP tagjának lenni

Nem kötelező az MSZP tagjának lenni azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszumot jelent – mondta Mesterházy Attila a szocialista frakció csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc és támogatói nem vettek részt a tanácskozáson, amit azután hívtak össze, hogy a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezte, a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza mandátumukat, hogy képviselői helyük fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Mesterházy Attila a javaslatot úgy értékelte: a Gyurcsány-platform az MSZP-ből való távozásának forgatókönyvét készíti elő és a megfelelő alkalmat keresi. Véleménye szerint ez tisztességtelen, ha Gyurcsányék csakugyan menni akarnak, az “nem ördögtől való”, de akkor mielőbb meg kellene tenniük, őszintén beszélve szándékaikról. Szerinte azonban ehelyett azon vannak, hogy minél nagyobb kárt okozzanak az MSZP-nek, hogy aztán a szocialista párt “romjain” rástartoljanak az MSZP szavazóbázisára.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a frakcióülésen nem hoztak határozatot, amely távozásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt és körét. A Demokratikus Koalíció indítványával kapcsolatban azt mondta: aki vissza akarja adni a mandátumát, bármikor megteheti. Megjegyezte, ő senkitől sem kérdezte meg, tervezi-e ezt, miután azok a képviselők, akik ennek szükségességét fölvetették, nem jöttek el. (Az MTI információja szerint hét képviselő, a volt kormányfő mellett Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter, Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, Ficsor Ádám egykori titokminiszter, Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója és Vitányi Iván, a Gyurcsány-platform alelnöke vállalta, hogy adott esetben kész visszaadni, illetve a párttagokra bízni mandátumát.)

A pártelnök-frakcióvezető elmondta, a frakcióülést azért hívta össze, hogy Gyurcsány Ferenc a képviselőcsoport előtt ismételje meg javaslatát, és mondja a frakciótagok szemébe, hogy kinek a munkáját tartja gyengének. A volt kormányfő ugyanis azt sugallta, összefüggés van a frakció teljesítménye és aközött, hogy az MSZP támogatottsága nem nőtt az elveszített választás óta.

Mesterházy Attila a frakcióülésen felszólította a képviselőcsoport tagjait, hogy tartózkodjanak a belső viták nyilvánosság előtti megtárgyalásától. “Aki nyilvánosan támadja az MSZP-t, kárt okoz és Orbán Viktor forgatókönyvét hajtja végre” – jelentette ki. Kitért arra is, véleménye szerint a volt kormányfő a csütörtöki 168 Órának adott interjújában nagyon keményen, mondhatni, megalázó hangnemben bírálta a szocialista pártot.

A pártelnök úgy fogalmazott: bár a Gyurcsány-platform retorikája Orbán-ellenesnek tűnik, emögött az is ott van, hogy újra és újra hadat üzennek az MSZP-nek.

Kiemelte, hogy az MSZP megújítására vonatkozó javaslatokról a párt novemberi kongresszusa fog dönteni, a hatalmi megfontolásoknak, személyes ambícióknak azonban csak a jövő évi tisztújításkor jön el az ideje.

Pártja feladatát Mesterházy Attila úgy határozta meg: tenniük kell az Orbán-kormány “parlamenti diktatúrájának” leváltásáért. Mint mondta, erre reális esély nyílik 2014-ben, ehhez azonban változtatni kell a belviták nyilvánosság előtti megvitatásának gyakorlatán, azon, hogy bizonyos erőcsoportok folyamatosan a sajtó elé tárják az MSZP belügyeit, a párton belüli nézeteltéréséket.

Különösen fontosnak értékelte ezt azért, mert szavai szerint a társadalom elindult a radikalizálódás útján. “Nem szánhatunk olyan jövőt Magyarországnak, amelyben a fasisztáknak, radikálisoknak bármilyen vezető szerep jut” – jegyezte meg, hozzáfűzve, az MSZP-nek éppen ezért az emberek mindennapi problémáival kell foglalkoznia, számukra kell megoldásokat, alternatívát nyújtania ahelyett, hogy a belügyeivel traktálja a közvéleményt.

Comments Closed