Slota szerint az új pozsonyi magyar nagykövet provokátor

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Balogh Csaba, Magyarország új pozsonyi nagykövete provokátorként érkezett Szlovákiába.

“Nem szokványos, hogy Balogh Csaba, a Magyar Köztársaság új nagykövete Szlovákiában úgy értékelje a szlovákiai politikai és társadalmi helyzetet, ahogy azt ő tette. Szintén nem megszokott, hogy az új nagykövet mindjárt az államelnök meglátogatása után az egyik párt központjába menjen…” – nyilatkozta Slota kedden a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökségnek.

Az új magyar nagykövet hétfőn adta át megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, majd bemutatkozó látogatást tett a Magyar Koalíció Pártjánál (MKP).

“Mindezt csak abból a szempontból tudom értékelni, hogy már az elején felfedi kártyáit: érdeke a szoros együttműködés az MKP-val és annak elnökével, Berényi Józseffel. Berényi és Balogh urak bizonyára jól megértik majd egymást, és budapesti kollégáik minden álmát teljesítik” – tette hozzá a magyar- és romaellenességéről elhíresült politikus.

Slota az MKP elnökét sem kímélte. Szerinte Berényi “szégyentelen besúgó”, “a magyar politika ötödik hadoszlopának képviselője Szlovákiában”. Úgy vélte: ezt a nagykövet is megerősítette, amikor megdicsérte Berényit az együttműködésért, illetve amikor hangsúlyozta, hogy Magyarország üdvözli az összes információt, amelyet az MKP-tól kap a szlovákiai belpolitikai helyzetről.

“Hatalmas szégyen, hogy egy szlovákiai politikai párt elnöke kiviszi a belpolitikai ügyeket, ráadásul a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (parlament) volt képviselőjéről van szó” – vélekedett Slota.

Balogh Csaba hétfőn természetesnek nevezte, hogy ellátogatott az MKP székházába, mert a mai magyar kormánypártok hagyományos szövetségeséről van szó.

Comments Closed