Simor: az MNB kész devizát biztosítani a bankoknak a végtörlesztéshez

A jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani – jelentette be Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket – fűzte hozzá Simor András.  A devizaalapú jelzáloghitelek  végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja – tette hozzá.

Az jegybank számítása szerint körülbelül 1.000-1.100 milliárd forint törlesztésére kerül sor – közölte Simor András.

Az MTI számításai szerint ez a keddi árfolyamon mintegy 3,78 milliárd euró igénybevételét jelentené az augusztus végén 37,554 milliárd eurónyi devizatartalékból, azaz hajszálnyival több mint 10 százalékkal apasztaná a tartalékot, amivel az év eleji szintjére esne vissza.

A forint a bejelentést követően erősödött, az euró a 289,70-es szintről 288 forintra, a svájci frank 238,50-ről 236 forintra, a jen 2,7650-ről 2,7543 forintra gyengült.

Comments Closed