Tíz kiló makói hagymát pucolt meg nyolc perc alatt a rekorder

Kevesebb mint nyolc perc alatt tisztított meg tíz kilogramm vöröshagymát a pénteken Makón rendezett hagymapucoló verseny leggyorsabb résztvevője, Sztojkó Jánosné, és az összesítésben győztes Böngyik Antalné is csupán néhány perccel maradt le tőle.

Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 10 kiló vöröshagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják.

A versenyzők szerint a könnyfacsaró zöldség gyors megtisztításához a legfontosabb a kézügyesség, az éles kés és egy kemény fadarab, amellyel folyamatosan élezni lehet a pengét. A résztvevők elmondták, hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, a titok azonban az, hogy nem szabad a szemet dörzsölni, és így előbb-utóbb elmúlik a könnyezés.

Az idei versenyre hosszú évek után újra volt távolabbról érkezett induló is. Szentgyörgyiné Varga Renáta Mosonmagyaróvárról utazott el a Maros-partra, hogy részt vegyen a megmérettetésen. Mint mondta, már több mint egy évtizede foglalkozik hagymapucolással, igaz nem makói hagymát tisztít, néhány kollégájával Ausztriában dolgozik, egy helybeli hagymatermesztő gazdaságában.

A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett.

A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős, tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál két-három héttel korábban érik.

Comments Closed