Az alkotmánybíróságon támadja meg a szlovák állampolgársági törvényt a Híd

Az alkotmánybíróság elé viszi a tavaly módosított szlovák állampolgársági törvényt a pozsonyi négypárti kormánykoalíció részét képező Híd.

Gál Gábor, a magyar-szlovák párt parlamenti képviselője pénteken Pozsonyban közölte: a Hídnak sikerült összegyűjtenie azt a 30 aláírást, amely egy  alkotmánybírósági beadványhoz szükséges. A beadványt a Híd képviselőin kívül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) majdnem összes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 12 képviselője, illetve Andrej Durkovsky független képviselő is támogatta. A beadványt végül is összesen 44 parlamenti képviselő írta alá.

“Nagyon örülök, hogy elég olyan képviselő akadt, aki úgy gondolja, hogy nincs mit keresnie a szlovák jogrendben annak a törvénynek, amely alapján a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgár elveszíti eredeti állampolgárságát” – mondta újságíróknak Gál.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavalyi  júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette akkori koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva.

A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Ficoékat felváltó, Iveta Radicová vezette új kormány azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A Híd a Fico-féle állampolgársági “ellentörvényt” alkotmányellenesnek és megvalósíthatatlannak tartja. A párt beadványát várhatóan a jövő héten nyújtja be a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróságnak.

“A beadványban elsősorban arra mutattunk rá, hogy ez a törvény ellentétes az alkotmánnyal, sőt a nemzetközi megállapodásokkal is. Megvalósíthatatlan, és ráadásul diszkriminatív, mert két csoportra osztja a lakosságot. Azokra, akik Fico módosítása előtt probléma nélkül felvehettek egy másik állampolgárságot és ma rendelkeznek ezzel, illetve azokra, akik ezt nem tehetik meg” – fejtette ki pártja álláspontját Gál.

A mai helyzet senkinek sem jó, “mert anélkül veszi el állampolgárainktól állampolgárságukat, hogy ezt ők akarnák” – szögezte le a Híd képviselője

Kérdésre válaszolva Gál úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárságú határon túli magyaroknak adott választójog nem jó megoldás. “A választójog a Magyar Köztársaság adófizetőit illeti meg, tehát azokat az állampolgárokat, akik ott adót fizetnek” – mondta a képviselő.

A beadvány sikerességével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. “A Híd és az Polgári Konzervatív Párt (OKS) képviselői, valamint egyes alkotmányjogászok úgy vélik, a hatályos jogszabály alkotmányellenesen veszi el a szlovák állampolgárságot, ám több neves hazai szakértő szerint nem alkotmányellenes a törvény. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó magyarországi nemzetközi jogi szakértő így vélekedett: még ha a jogszabály ellentétes is lenne az alaptörvénnyel, a taláros testület politikai okok miatt úgysem ismeri ezt el” – írta pénteken az Új Szó  pozsonyi napilap.

A Fico-féle állampolgársági törvény megváltoztatását a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovákiai magyar civil szervezetek is követelik. A civilek szeptember elsején Révkomáromban nagygyűlésen követelték a szlovákiai magyarok azon jogának elismerését, hogy kettős szlovák-magyar állampolgárok lehessenek.

Comments Closed