Kozmikus kannibalizmus – egymást “falja fel” a két gigantikus fekete lyuk

Első ízben sikerült észlelni a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével egymást “felfaló” feketelyuk-párost a Tejútrendszerhez hasonlatos spirálgalaxis szívében, a felfedezésről a Nature online kiadásában jelent meg tanulmány.

A fekete lyukak az NGC 3393 katalógusjelű spirálgalaxisban vannak 160 millió fényévnyire a Földtől, ez a bolygónkhoz legközelebb lévő ismert feketelyukpáros – olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com), valamint a Space.com (http://www.space.com) hírportálokon.

Az egyik fekete lyuk harmincmilliószor nagyobb, mint a Nap tömege, a másik “csupán” egymilliószor múlja felül központi csillagunk tömegét. “Alig” 490 fényévnyi távolság választja el őket egymástól, ami arra utal, hogy a fekete lyukak két különböző méretű galaxis maradványai, amelyek sok milliárd évvel ezelőtt olvadtak össze.

Feketelyukpárosok általában két “egyenrangú” spirálgalaxis összeolvadásakor jönnek létre, aktív csillagképződést indítva be. Az NGC 3393 katalógusjelű galaxis középpontját viszont öreg csillagok uralják, ami meglehetősen szokatlan egy olyan csillagváros esetében, amely egyszerre két fekete lyukkal is rendelkezik.

“Amennyiben ez a galaxis nem lenne ilyen közel, aligha tudtuk volna észlelni, hogy két különálló fekete lyukról van szó. Kozmikus léptékkel azonban a csillagváros épp a szemünk előtt van, így el kell azon gondolkodnunk, hogy hány hasonló képződmény lehet a világűrben” – nyilatkozta a kutatásokat irányító Pepi Fabiano, a Harvard Smithsonian asztrofizikai központ (CfA) tudósa.

Korábbi, a röntgen- és fény különböző tartományában végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az NGC 3393 galaxis szívében csupán egy hatalmas fekete lyuk “tátong”, a képződményt ugyanis masszív por- és gázfüggöny takarja, amelyen csupán a Chandra röntgencsillagászati műhold volt képes áthatolni.

“Az ütközés bármi jele nélkül olvadt össze a két galaxis. Amennyiben különbség volt a két csillagváros mérete között, a nagyobbik számára nem jelentett +meglepetést+, hogy sértetlenül úszta meg a kalandot” – fogalmazott Junfeng Wang, a Harvard Smithsonian asztrofizikai központ kutatója.

Mindkét fekete lyuk növekedőfélben van, röntgensugárzással övezve, ahogy a “beszippantott” gázok hatására emelkedik a hőmérsékletűk.

“A galaxisok és a fekete lyukak leginkább az összeolvadások és ütközések során növekednek, így a feketelyukpáros felfedezése egy spirálgalaxisban új adalékokkal szolgál e folyamat megismeréséhez” – emelte ki Guido Risalti, a tanulmány társszerzője, a CfA, valamint a firenzei Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatója.

Comments Closed