Budapesten magyar termelői piacot nyitottak

Magyar termelői piacot nyitottak meg szerdán Budapesten, a X. kerületi Liget téren, ahol kizárólag magyar gazdák által termelt és feldolgozott termékeket árusítanak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megnyitó beszédében kiemelte a magyar agrártermékek értékeit, és közölte, hogy továbbra is segítik ezek piacra jutását. Hangsúlyozta, hogy a piac megnyitása is mutatja a magyar őstermelők megújulási képességét.  A tárca a szabályozással és pályázatokkal segíti a magyar mezőgazdasági termelőket és feldolgozókat – mondta a miniszter. Az MTI kérdésére az ünnepség után közölte, hogy tárcaközi egyeztetésen van már az a rendelettervezet, amely meghatározza, hogy mi minősül  magyar agrárterméknek.

A református és a görög katolikus egyház képviselői által felszentelt és megáldott magyar termelői piacot a Magyar Piac Szövetkezet szervezte meg. Konrád Istvánné, a szervezet elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy a piacot egy vállalkozás működteti és a  bérleti díj nagyon “korrekt”, havi 60 ezer forint elárusítóhelyenként. Azt nem ellenőrzik, hogy valóban magyar termékeket árusítanak-e, hiszen – magyarázta Konrád Istvánné – maguk a termelők hozzák a piacra az árut.

Az MTI által megkérdezett egyik árus, egy vidéki pékség tulajdonosa első üzletét nyitotta Budapesten és ezt a piacot “baráti invitálásra” választotta elárusító helynek. Egy hentesüzlet birtokosa pedig a kedvező helyszínt jelölte meg a választás fő szempontjaként és kevésbé a bérleti díjat.

Comments Closed