Sötét anyaggal “agyonterhelt” galaxis a Tejútrendszer közelében

Sötét anyaggal “agyonterhelt” galaxis van a Tejútrendszer közelében: a Segue 1 több sötét anyagot tartalmaz, mint bármely más ismert csillagváros.

Az alig ezer, halovány csillagot tartalmazó Segue 1 törpegalaxist 2006-ban fedezték fel a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) digitális égboltfelmérési program keretében. Ám míg ezen csillagok tömege körülbelül a Napéval egyenlő, a galaxis “összsúlya” hatszázezerszer meghaladja azt. Ez azt jelenti, hogy a “közönséges” anyagból álló csillagok súlyát többszörösen meghaladja a sötét anyag – olvasható a Space.com (http://www.space.com) hírei között.
A rejtélyes sötét anyagot a tudósoknak még sohasem sikerült közvetlenül észlelniük, létére csupán gravitációs hatása alapján következtetnek a csillagászok.
Az asztronómusok a Hawaii-szigetek Mauna Kea vulkánjának tetején üzemelő, tíz méter átmérőjű Keck II teleszkóp segítségével figyelték a galaxist, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 3200-szor nagyobb tömeggel rendelkezik annál, mintha csak a látható csillagokból adódna össze a “súlya”.
Amennyiben a galaxis a látható csillagokon kívül csupán egy “csipetnyi” sötét anyagot tartalmazna, minden csillag azonos, másodpercenként 209 kilométeres sebességgel haladna a Tejútrendszerhez képest. A Keck II segítségével végzett megfigyelések viszont arról tanúskodnak, hogy egyes csillagok másodpercenként mindössze 194 kilométeres sebességgel haladnak, míg mások 224 kilométert tesznek meg másodpercenként.
“Következésképp a Segue 1 sokkal nagyobb tömeggel rendelkezik, csak így biztosíthat ilyen nagy sebességet egyes csillagainak” – emelte ki Marla Geha, a Yale Egyetem asztronómusa.
A törpegalaxis nem csupán sötétanyag-tartalma miatt érdekes, hanem azért is, mert őscsillagok egyedülálló gyűjteményével rendelkezik.
A csillagok korát nehézelem-tartalmuk alapján színképelemzéssel állapítják meg. Minél idősebbek, annál “könnyebbek”, a korai univerzumban ugyanis kevés csillag rendelkezett a nehezebb elemek létrehozásához elegendő tömeggel.
A kutatók a Keck II teleszkóppal a Segue 1 hat csillagának vastartalmát határozták meg, egy ausztrál csoport pedig a chilei Atacama-sivatagban működő VLT (Very Large Telescope, nagyon nagy távcső) teleszkóp segítségével a hetediket elemezte. A hét megvizsgált csillag közül három olyat találtak, amelyek a Nap vastartalmának mindössze kétezerötszázadnyi részét tartalmazzák.
“A legrégebbi és legkevésbé fejlett csillagokat találtuk meg” – hangsúlyozta Joshua Simon, a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza.
A Tejútrendszer sok milliárd csillaga közül alig harminc ilyen primitív csillagot fedeztek fel.
“A Segue 1 törpegalaxisban a 10 százalékát fedeztük fel a Tejútrendszer primitív csillagainak” – mutatott rá Marla Geha.

Comments Closed