Sziget 2011. – Irodalmi, színházi és múzeumi programok a fesztiválon

Olvasóliget, rendhagyó irodalmi estek, versadaptációk is lesznek az idei Sziget fesztivál irodalmi programkínálatában, slam poetry-vel lép fel az Akkezdet Phiai, Dagadu Sena pedig Shakespeare-szonetteket ad elő.

Mindennap várja a pihenni vágyókat az Olvasóliget az idei Sziget fesztiválon, a kötetek ingyen levehetők a polcról, a külföldi vendégekre fordításokkal készülnek a szervezők.

A Dagadu Senát (ének, szöveg), Márkos Albertet (cselló), Gryllus Samut (basszusgitár), G. Szabó Hunort (ütőhangszerek, basszusgitár) felvonultató, W. H. elnevezésű formáció tizennégy Shakespeare-szonett-tel és két ráadásdallal lép a közönség elé augusztus 10-én, szerdán. Az énekelt versek angol nyelven hangzanak el az Octopus Összművészeti Helyszín Nagysátrában.

Ugyanitt másnap 17 órakor Molyolás címmel írók adnak elő egy-egy, az életüket meghatározó történetet. Az érdeklődők találkozhatnak Babarczy Eszterrel, Falcsik Marival, Grecsó Krisztiánnal, Zilahy Péterrel, Barta Andrással és Tricepsszel, azaz Lantos Lászlóval. A zenei kíséretről Vázsonyi János szaxofonművész gondoskodik.

Augusztus 12-én pénteken 17 órakor Kávészünet címmel megzenésített verseket hallhat a közönség az Octopus-sátorban Popovics György és Németh Ferenc tolmácsolásában, szombaton Závada Péter és Süveg Márk, vagyis az Akkezdet Phiai slamduó tagjai olvassák fel verseiket. Este hét órakor Fekete rúzs és… címmel a Holdvilág Kamaraszínház humoros versszínházi előadását láthatja a közönség, a műsorban verseket, sanzonokat ad elő Farkas Erik, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kókai Andrea és Kókai János.

Garaczi László Ovibrader című drámáját a Pillanat Színház adja elő a Sziget zárónapján, augusztus 14-én 17 órakor, Bagó Bertalan rendezése a “férfi lélek legbelső bugyraiba” kalauzolja a nézőket. Az előadásban Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Kolti Helga és Szegezdi Róbert működik közre.

Vetélkedőkkel, kártya- és memóriajátékokkal, minikiállítással várja az érdeklődőket Petőfi Irodalmi Múzeum sátra, a helyszínen a vállalkozó kedvűek irodalmi idézettel díszített pólót, saját ex librist készíthetnek maguknak vagy akár egy fotón szerepelhetnek Petőfi Sándorral az arcbehelyettesítő játék keretében.

 

Színházi programok a Szigeten

Számos színházi és cirkuszi produkció, táncelőadás várja az idei Sziget közönségét: mindennap fellép a PAN.OPTIKUM társulat, a nézők láthatják a Pintér Béla Társulatot és Ladányi Andreát is az augusztus 10-én kezdődő fesztiválon.

A Nagy Utcaszínház keretében minden este tíz órakor láthatják az érdeklődők a PAN.OPTIKUM csapatát. A németországi társulat, amely az akciószínház műfaját az irodalommal, a klasszikus színházzal és az opera műfajával ötvözve kápráztatja el közönségét, ezúttal TRANSITion című, klasszikus filozófiai kérdéseket feszegető előadását mutatja be. A világ különböző pontjairól a Szigetre érkező utcaszínházak, utcazenészek között megtalálható a magyar kortárs tánccsoport, a PR-Evolution Dance Company is.

A tavalyi flamenco cirkuszprodukciójuk után az idén új előadással ismét fellép a Szigeten a spanyol Albadulake társulat. A magyarok közül a CirkuSzínház Társulat, a Magma Tűzszínház, az offline:ontheatre színesítik tovább a programot, valamint a Cabaret Medrano koncertjeit is meghallgathatja a közönség.

Az augusztus 15-ig tartó fesztiválon a Színház és Tánc Színpadon reggelente tajcsi és jógaóra várja a szigetlakókat. A hollandiai Space színházi társulat A felhő című interaktív produkciója – amelyet tavaly is műsorra tűztek – ismét látható minden délután két alkalommal. Esténként szintén két alkalommal játssza az Artus és a Filterperformance társulat közös, Szimbolizáció című produkcióját.

Szerdán a Budapest Tánciskola régi és jelenlegi diákjainak estjét, valamint a Moholy-Nagy László 1922-es, A nagyváros dinamikája című filmvázlata alapján készült Negatív varieté című produkciót láthatja a közönség.

Csütörtök este a Hód Adrienn koreográfus alapította Hodworks együttes lép fel Mindennapi rutin című alkotásával. A Pintér Béla Társulat pénteken leghíresebb darabját, a már több mint 250-szer játszott Parasztoperát adja elő, amelyben egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. Az előadás zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye.

Fehér Ferenc TAO TE című koreográfiáját szombaton, Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL című előadását, táncos és zenész találkozását a színpadon, vasárnap láthatja a közönség.

A Fidelio Octopus Összművészeti Helyszín programjai közül is válogathatnak az érdeklődők. Ezen a helyszínen szerdán a Mezítlábas Opera című alkotást, szombaton a Holdvilág Kamaraszínház előadását és Kapócs Zsóka Karády-estjét, vasárnap pedig Garaczi László Ovibrader című darabját, a Pillanat Színház produkcióját láthatják a nézők.

 

Múzeumi programok a fesztiválon

Képregényrajzolás, kocsmatörténeti kiállítás, énekóra Pély Barnától, víziszobor-készítés és számos más program vár a közönségre a Sziget fesztivál Múzeumi negyedében augusztus 10. és 14. között.

Ebben az esztendőben sem csupán a koncertekről szól a Sziget. Aki a zenei élményeken kívül másra is vágyik, a  Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum sátrába betérve például Munkácsy festményei alapján készült puzzle-oket rakhat ki, de meg is festheti saját “Munkácsy”-festményét.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont látogatói napi jelentéseket készíthetnek a sátor “tartótisztjeinek” instrukcióival, utána felidézhetik a Kádár-kolbász illatát és akár acélszürke munkásőr egyenruhában is megörökíthetik magukat.

Idén először képviselteti magát hivatalosan a Múzeumi negyedben a “kilencedik művészeti ág”: a kArton karikatúra és képregény múzeum sátrában képregényrajzolók, karikaturisták várják azokat, akik képregényes formában szeretnének párjuknak szerelmet vallani, ellenségüknek bosszút üzenni, megrajzolni a Sziget emlékezetes pillanatait vagy csak elmondani a világnak érzéseiket. A kArton galériában az idén 90. születésnapját ünneplő Kaján Tibor, a Ludas Matyi, a Tükör és a Hahota legendás karikaturistája előtt tisztelegnek a szervezők.

Különleges, archaikus fotográfiai eljárásokkal, technikákkal ismerkedhetnek meg a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház sátrát választók, míg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum munkatársainak segítségével fotogramokat készíthetnek a fesztiválozók.

A Sírba visztek – A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, megfigyelhetik Wahorn Andrást, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest vagy saját hangszerüket magukkal hozva részt vehetnek az ef Zámbó István által “őrzött” Zenei Hyde Parkban.

A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállításával érkezik az Óbudai-szigetre: a kelet-német gyártmányú Tabbert Lola a minitárlat helyszíne, installációja és legfőbb tárgya is egyben.

Szüret, bor, vasút: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum idei témáit összeköti a fröccs, hiszen a legjobb nyári szomjoltó jelentős részben éppen a vasút segítségével terjedt el. “Kocsmatörténeti kiállítás és forgalmi iroda, ahol átértelmezzük Tapicska forgalmista állomását, ahol az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírász lány meztelen ülepét” – ígéri a skanzen.

A Városligeti-tavon látható Art on Lake című vízi kiállításhoz kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum kézműves és kreatív alkotó műhelyének legtöbb programja. A sátorban víziszobrot, újrahasznosított fenékpárnát, táskát, övtáskát is készíthetnek az ügyesebbek vagy akár gyereküknek partedlit a múzeum kiállítási molinóiból.

Utazz vissza az időben, éld át szüleid, nagyszüleid ifjú éveinek mindennapjait! – buzdít a Terror Háza Múzeum, ennek megfelelően a sátorba betérők türelmüket próbára téve igényelhetnek Trabantot, Zsigulit a Merkúrtól, várhatnak éveket telefonkészülékre vagy olvashatják a hetvenes évek híreit. Tényleg olyan cikik a magyarok? – teszi fel a kérdést címében a Terror Háza vasárnapi kerekasztal-beszélgetése, melyen megannyi “okos nagyágyú” keresi a választ, angolul.

A Kodolányi János Főiskola sátránál pénteken bárki rekordkísérlet részese lehet, ha jelentkezik az ingyen ölelés csapat tagjának. Aki pedig unja, hogy a Szigeten mindig csak mások zenélnek, másnap a művészeti tanszék tanárától, Pély Barnától énekelni is tanulhat.

Comments Closed