Visszavette az állam a Budavári Labirintust

Az állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség péntek délután a rendőrség közreműködésével birtokba vette a Budavári Labirintust. Emellett természetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.

A hatóság emberei és a rendőrök először a pénztárnál álló turistákat szólították fel a helyszín elhagyására, mint mondták, a pénteki napon nem lehet látogatni a barlangot. A labirintus elhagyására kényszerülő látogatók a belépő árát visszakapták, ennek ellenére volt, aki felháborodva távozott.

A felügyelőség emberei a labirintust kezelő cég egyik helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatóját, Salasovics Andreát felszólították, hogy nyissa ki az iroda ajtaját, hogy ismertethessék a tényállást, a hatósági eljárás okát.

Salasovics Andrea először nem engedte be őket, azt mondta, kollégája úton van a kulccsal, azonban, amikor a hatóság emberei közölték, hogy 20 percen belül akár erővel is behatolnak, kinyitotta az iroda ajtaját. Az irodában nagyjából egy órán keresztül folyt a hatósági eljárás.

A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) tartozó felügyelőség igazgatója, Dolla Eszter az ezt követő sajtótájékoztatón, a helyszínen azt mondta: ez a fokozottan védett barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a Budavári Labirintus Kft. bérleti díjat nem fizetett, barlanghasznosítási engedélyük nincsen, a fokozottan védett természeti értékekben kárt tettek, “természeti értékekhez méltatlan kiállítást üzemeltettek”.

Kifejtette: többéves peres eljárás után a Főváros Bíróság március 31-i jogerős ítéletében kimondta, hogy a kft. jogtalanul használta a barlangrendszert és nem rendelkezik barlanghasznosítási engedéllyel. A kft. az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte, de a Legfelsőbb Bíróság ezt a napokban született végzésében elutasította.

Dolla Eszter tájékoztatása szerint a felügyelőség az ítéletet követően, július 8-i határozatában megtiltotta a tevékenység folytatását, továbbá felszólította a kft.-t, hogy hagyja el és ürítse ki a barlangot. Ennek az “azonnal végrehajtandó határozatnak” azonban nem tettek eleget. A felügyelőség a csütörtöki helyszíni ellenőrzés során viszont azt állapította meg, hogy a kft. változatlanul üzemelteti a barlangot, ezért a végrehajtásról döntöttek.

Az igazgató arra is kitért: a kft. a természeti értékekben rengeteg kárt okozott. Mint mondta, a természeti értékeket levésték és “ál művészeti értékként” barlangfestményeket helyeztek el, továbbá borszökőkutat is üzemeltettek, amely folyamatosan oldotta a barlang mészkövét. A felügyelőség megtiltotta a természeti értékekben történt további károkozást, továbbá természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a rendőrségen.

Hangsúlyozta: helyreállítják a törvényes rendet és a barlang birtokjogát átadják a természetvédelmi kezelőnek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak. A továbbiakban ők döntenek majd arról is, hogy mikor nyithat ki újra a labirintus – mondta Dolla Eszter, aki szerint ez nagyon hamar megtörténhet, mivel a nemzeti park a minisztériumhoz már beadta a barlanghasznosítási engedély iránti kérelmét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében a történteket úgy összegezte: az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a Budavári Labirintust a barlangot üzemeltető kft.-től.

Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen újságíróknak nyilatkozva “rendkívül brutális” és “teljes mértékben jogellenes” lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. Azt elismerte, hogy valóban nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette: amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, amelynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust. Ennek költsége pedig – tette hozzá – jelentősen meghaladja a bérleti díj összegét.

Mint mondta, több bíróságon is folyamatban van eljárás a terület hasznosításával kapcsolatosan. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon – amely az ügyvezető igazgató szerint elismeri jogutódlásukat – augusztusban folytatódik az ügy.

Kitért arra: másfél hete viszont kaptak egy határozatot arról, hogy elrendelték a bezárást, fellebbezésre való tekintet nélkül. Ennek ellenére fellebbeztek és a végrehajtás felfüggesztését kérték. Fellebbezésüket viszont az első fokú hatóság nem terjesztette fel a másodfokú hatóságnak, így arról még nem döntöttek.

A kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: harmincévi elismert működés után nem lehet egy napon belüli bezárást elrendelni, mert egy ilyen döntésnek meghatározott feltételei vannak, például veszélyhelyzetnek kellene fennállnia.

Salasovics Andrea azt mondta, terveik szerint nyolc napon belül újra megnyitják a labirintust. Ennek viszont az a feltétele, hogy az első fokú hatóság továbbítsa a másodfokú hatósághoz a fellebbezésüket. Ezzel együtt viszont a kft. a VM azonnali intézkedését is kéri, mivel “olyan intézkedés történt, amely példátlan egy jogállamban” – tette hozzá.

A budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum, az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán pedig több mint négyezer négyzetméteren kiállítási helyiségeket alakítottak ki.

Comments Closed