Szíria – Elborzasztotta a nemzetek közösségét a hamai “mészárlás”

Megdöbbentette és elborzasztotta a nemzetközi közösség vezető politikusait a szíriai hadsereg vasárnap végrehajtott támadása, amelynek következtében mintegy száz civil vesztette életét, sokan pedig megsebesültek Hama városban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár élesen elítélte a polgári lakosságot sajtó erő alkalmazását, és felszólította a szíriai kormányt, hogy azonnal állítsa le “ezt az erőszakos támadást”. Emlékeztette arra is Bassár el-Aszad rendszerét, hogy felelősséget visel a lakosság ellen végrehajtott minden erőszakos cselekedetért.

Olaszország és Németország a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte. Franco Frattini olasz külügyminiszter kijelentette, hogy a BT-nek nagyon kemény álláspontot kell elfoglalnia “ezzel, a békés tüntetések erőszakos elfojtásának elborzasztó cselekedetével” kapcsolatban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője döbbenetének adott hangot “a szíriai katonai erők semmivel sem igazolható beavatkozása” miatt. Emlékeztetve arra, hogy éppen kezdődik a muzulmán böjti hónap, a ramadán, Ashton rámutatott, hogy a szíriai hadseregnek és a biztonsági erőknek nem lemészárolnia, hanem védelmeznie kell a polgári lakosságot. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke arra szólította fel Damaszkuszt, hogy kezdje meg a hatalom átadását.

William Hague brit külügyminiszter megdöbbenését fejezte ki a Hama ellen indított támadás miatt. Úgy vélte, hogy a tüntetésektől való elbátortalanításra több város ellen indított összehangolt támadás annál is inkább megdöbbentő, mert a ramadán előtti nap hajtották végre. “Bassár el-Aszad elnök téved, ha azt hiszi, hogy megtorlással és katonai erővel véget vet a válságnak” – mondta Hague.

Hollandia elfogadhatatlannak minősítette a Hamában végrehajtott akciót, és követelte, hogy az Európai Unió szigorítsa a Damaszkusz elleni szankciókat, a Biztonsági Tanács pedig határozatban ítélje el az erőszakot.

Kanada a saját népe ellen indított brutális támadásként bélyegezte meg a szíriai hadsereg műveletét. “Teljes mértékben védhetetlen, hogy az Aszad-rendszer katonai erőt alkalmaz, ideértve a harckocsik bevetését, a demokratikus reformokat támogató szíriai nép elhallgattatására” – jelentette ki Stephen Harper miniszterelnök.

Barack Obama amerikai elnök jelezte, hogy az Egyesült Államok növeli a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást, együttműködve másokkal szerte a világon az Aszad-kormány elszigetelése érdekében, és kiáll a szíriai nép mellett. “Aszad elnök még egyszer bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan és nem hajlandó arra, hogy megválaszolja a szíriai nép törvényes panaszait. A korrupció és a terror alkalmazása a rossz oldalra állítja őt a történelemben és a szíriai népen belül” – hangsúlyozta nyilatkozatában.

Felemelte szavát Törökország is. Az ankarai külügyminisztérium a katonai műveletek azonnali leállítását és a politikai módszereket, így a párbeszéd felvételét szorgalmazta a válság rendezésének érdekében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emberjogi szervezet adatai szerint vasárnap közel 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városban. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi elindulása óta ez volt az egyik legvéresebb nap.

Comments Closed