Ókori fogathajtóversenyt ábrázoló domborművet tártak fel Törökországban

Ókori fogathajtóversenyt ábrázoló kétezer éves domborművet tártak fel török régészek, akik az égei-tengeri Mugla tartományban végeznek ásatásokat.

A Pamukkalei Egyetem archeológusai az ókori Sztratonikeia városát tárják fel – olvasható Hürriyet Daily News (http://www.hurriyetdailynews.com) török lap online kiadásában.

Sztrabón (Kr.e. 64-Kr.u. 23) ókori görög geográfus szerint a települést I. Antiochosz Szóter szeleukida király (Kr.e.281-261) alapította, más források szerint fia, II. Antiochos Theosz (Kr.e. 261-246) volt a városalapító. Sztratonikeia városáról említést tesz idősebb Plinius (Kr.u. 23-79) ókori római író és polihisztor is, aki Anatólia szabad városai között nevezte meg.

“A reliefnek köszönhetően megismerhetjük, hogy hogyan néztek ki kétkerekű versenyszekerek és milyenek voltak az ókori lószerszámok” – hangsúlyozta Bilal Sögüt régészprofesszor.

Ismertetése szerint az ásatások során már több olyan relief is előkerült, amely a fogathajtóversenyeket ábrázolja, legutóbb két éve tártak fel hasonlót.

“Fogathajtóversenyeket rendeztek gyászszertartások alkalmából, a sportesemények fontos szerepet játszottak az ókorban” – magyarázta a tudós.

A mostani ásatási szezonban újabb gladiátorok neveit megismerték az előkerülő feliratos köveknek köszönhetően.

“Sztratonikeiában rendszeresen rendeztek gladiátorviadalokat. A gladiátorok itt éltek, s itt lettek eltemetve, sírköveik közül több is szerepel a Muglai Múzeum állandó kiállításán” – jegyezte meg a régész.

Bilal Sögüt hozzátette, hogy reményeik szerint előbb vagy utóbb, de megtalálják a gladiátorviadaloknak otthont adó arénát is.

Comments Closed