Rendkívüli ülés – Változatlan távhő díjakat javasol a képviselő-testület Budaörsön

Minden szükséges döntést meghozott a képviselő-testület július 27-én tartott rendkívüli ülésén, amely ahhoz kellett, hogy a kistérségi településeken újra tárgyalják Budaörs kérését, miszerint oktatási intézményeit kistérségi fenntartásba szeretné adni.

A jobboldali többség szavazataival nem vették napirendre azt az előterjesztést, amelyben Leipán Tibor (Fidesz-KDNP) kérte, hogy az I. számú Általános Iskolába járó gyerekek szüleinek beadványa, és egyéb, a döntés óta felmerült okok alapján nyilvánítsák eredménytelennek az intézményvezetői pályázatot.

Napirend előtti felszólalásában Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) kifogásolta, hogy bár a bizottságok és a testület időben hozott meg minden szükséges döntést, még mindig nem kezdődtek meg több intézményben a nyári felújítási munkálatok.

Dr. Bocsi István jegyző szerint is érdemes lenne felülvizsgálni a folyamatot, mert a hivatal is tartotta magát a határidőkhöz, mégis késedelem alakult ki.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a Tavasz utcában végzett kábelfektetések kapcsán az ott élők elégedetlenek a munkával, ő azonban, mint a körzet képviselője, nehezen tudta kideríteni, hogy ki is volt a kivitelező. Ezért kérte, hogy a hivatal a jövőben értesítse ki az adott körzet képviselőjét, ha területükön bármilyen munka kezdődik.

Filkey Péter (Fidesz-KDNP) szintén azt tapasztalja, hogy időnként valóságos nyomozást kell folytatni a kivitelezők után.

Azt is szóvá tette, hogy kánikula idején, délben locsolják az út mentén a virágokat, ezért félő, hogy kárt okoznak benne.

Wittinghoff Tamás polgármester szerint nem kell nyomozniuk a képviselőknek, elég, ha jelzik a hivatalnak, hogy valahol gondok vannak a kivitelezéssel. Ennek ellenére természetesen nincs ellenére, hogy a képviselőket kiértesítsék a folyamatban lévő munkálatokról.

Úgy vélte, a BTG eddig is nagyon szakszerűen és látványos eredményekkel végezte városszépítő munkáját.

Wittinghoff Tamás szólt az alpolgármester választásról is. Mint mondta, sokféle mendemonda és félreértés kering a történtekről. Többen nehezményezték például, hogy „ejtette” korábbi jelöltjét, Bíró Gyulát. Leszögezte, hogy Bíró Gyulát továbbra is kitűnő választásnak tartotta volna, de a jobboldal ragaszkodott ahhoz, hogy a testületen kívülről jelöljön alpolgármestert. Éppen ezért alaptalan az a feltételezés is, hogy dr. Molnár Gábor személyében „becsempészett” egy újabb képviselőt, amelyik szavazatával a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet erősítené. Természetesen ez nincs így, az új alpolgármester csak tanácskozási joggal van jelen a testületi üléseken, ő nem szavazhat.

Ugyancsak az alku része volt a Fidesz-KDNP-vel, hogy az új alpolgármestereknek lehessen kabinetjük, vagyis alkalmazhassanak néhány szakértőt. Nem adta fel korábbi álláspontját, amikor elítélte a tanácsnokok megválasztását, és azt, hogy a jobboldal szakértőket szeretett volna melléjük alkalmazni. Ebben az esetben azonban mérlegelnie kellett, hogy mi a nagyobb ár. Elfogadni ezt a feltételt, vagy továbbra is fenntartani a törvénytelen állapotot, amely amiatt állt fent, hogy majd egy évig nem választottak alpolgármestereket.

Első napirendi pontként a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) módosították, amire az új alpolgármesterek megválasztása miatt volt szükség.

Teljes volt az egyetértés abban is, hogy szabályozzák a társadalmi részvételt a rendeletek előkészítésében. A képviselők többsége azonban úgy vélte, olyan megfogalmazást kell találni, ami nem gördít akadályt az olyan helyzetekben, amikor sürgősen kell jogszabályt alkotni. Ezért az erre vonatkozó módosításon tovább dolgoznak.

Pontosították a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletet. Díjmentes a használat, ha budaörsi székhellyel rendelkező civil szervezet vagy egyház kéri azt, valamilyen közösségi célra.

Az alpolgármesteri kabinet létrehozására vonatkozó előterjesztés napirendről levételét kérte Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP).

Bár hosszas vita folyt a témáról, végül levették napirendről a Kamaraerdei Részönkormányzat vezetőjének megválasztására vonatkozó napirendi pontot is, szintén Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) javaslatára.

A polgármester értelmezésében összeférhetetlen, hogy az alpolgármesterré választott Török István (Fidesz-KDNP) párhuzamosan a részönkormányzat vezetője is legyen. Ezzel jogi és etikai problémái is vannak – fogalmazott Wittinghoff Tamás. Nem helyes ugyanis, ha például alpolgármesterként, amikor az egész település érdekeit kell majd képviselnie, akkor ugyancsak ő fogalmazná meg a részönkormányzati érdekeket is. Ugyancsak nem helyénvaló, ha például adott helyzetben önmagát ellenőrizné alpolgármesterként – vélekedett a polgármester, aki szerint alapelvnek kellene lennie, hogy önkormányzati vezető semmiféle tisztséget vagy funkciót ne töltsön be az önkormányzat által működtetett, vagy finanszírozott szervezetekben. Mivel az Önkormányzati törvény (ÖTV) mindezt kizárja a polgármester esetében – hiszen valóban abszurd lenne -, nyilván ugyanez irányadó az alpolgármesterre is – mondta.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) úgy vélte, egyáltalán nem zárják ki ezt a lehetőséget a jogszabályok. Érvelése szerint a nem listás képviselők ugyancsak egy-egy területi részérdeket képviselnek ma is. A polgármester is lehetne ilyen képviselő, és akkor ez az ő esetében sem lenne kizáró ok.

Wittinghoff Tamás szerint tévedésen alapul ez az érvelés, hiszen az ÖTV világosan leszögezi, hogy a listás és az egyéni körzetekben megválasztottaknak ugyanolyan jogállásuk van, és mindkettőjüknek a település egészének érdekeit kell képviselniük a testületi üléseken.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) úgy vélte a becsületesség kezeli az etikai problémákat. Javasolta, hogy forduljanak a kormányhivatalhoz állásfoglalás végett.

Wittinghoff Tamás kétségeinek adott hangot, hogy olyan hivataltól, amelynek élén egy fideszes politikus áll, elvárható-e elfogulatlan állásfoglalás. Miközben arra is figyelmeztetett, hogy ha valóban fennáll az összeférhetetlenség, és azt 30 napon belül nem szüntetik meg, az hivatalvesztéssel járhat, vagyis automatikusan megszűnhet Török István (Fidesz-KDNP) alpolgármesteri tisztsége.

Az előző napirendi pontnál felsoroltak ellenére megszavazta a testület, hogy Török István (Fidesz-KDNP) felügyelő bizottsági tag legyen a Budaörsi Városmarketing Kft-ben. Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szerint ez a döntés már csak azért is abszurd, mert ezt a területet éppen Török István fogja felügyelni, vagyis majd önmagának kell beszámolni bizonyos esetekben.

Szintén az alpolgármester választás miatt kellett új tagokat választani a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport, valamint az Önkormányzati Közbeszerzési Döntéshozó Bizottságba. Az előzőbe Sánta Áron (Fidesz-KDNP), az utóbbiba Káhn János (Fidesz-KDNP), került Török István megüresedett helyére.

Korábban a másik alpolgármester, dr. Molnár Gábor az Ügyrendi Bizottság külsős tagja volt. Helyére delegált új tagot a Budaörs Fejlődéséért Egyesület Gyeskó Ágnes személyében.

Mivel a kistérségben működő több település nem szavazta meg első körben, hogy Budaörs kistérségi fenntartásba adja oktatási intézményeit, a polgármesterek tanácsa újra tárgyalta ezt az ügyet. Ezen a tanácskozáson ígéretet tettek, hogy azokon a településeken, ahol nemleges döntés született, megismétlik a szavazásokat. Kompromisszumként Budaörs vállalta, hogy biztosítja három ügyintéző illetményét, akik az átadott intézményekkel kapcsolatos adminisztrációs teendőket végzik majd.

A testület úgy döntött, hogy az önkormányzat intézményrendszerének energia auditját az RFV Management Kft-vel végezteti el.

Módosították a Budaörsi Nevelési Tanácsadó és a Leopold Mozart Zeneiskola alapító okiratát.

Néhány tervezett feladat elmaradása miatt korrigálták a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola költségvetését, elvonták a fel nem használt pénzt.

Forrást biztosított a testület, arra, hogy egy jogász segítse a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosítása vizsgálatára létrehozott „Ad-hoc” Bizottság munkáját.

Az önkormányzat által alapított Budaörsi Termál Szolgáltató és Vagyonhasznosítási Kft. részére, térítésmentesen használatba adták az Ifjúság utca 20. szám alatti ingatlant 2012. december 31-ig.

Ehhez kapcsolódóan több, a Budaörsi Termál Szolgáltató és Vagyonhasznosító Kft. sikeres működéséhez szükséges döntést is meghoztak.

Elfogadta a testület azt a módosított megállapodást, amely a Budapest-Budaörs szennyvízelvezetési beruházó önkormányzati társulás létrehozására vonatkozik.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény szerint a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árát, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árát miniszteri rendelettel kell megállapítani. A javaslat kialakításához be kell kérnie az érintett önkormányzatok képviselő-testületének ármegállapítással, árváltoztatással kapcsolatos állásfoglalását. A Magyar Energia Hivatal részére megküldött dokumentumban a képviselő-testület azt kéri, hogy az árak maradhassanak változatlanok amelyek a következők: Fűtési alapdíj:nettó 346,-Ft/légm3/év, vízfelmelegítési díj: nettó 71,- Ft/légm3/év , hődíj: nettó 3.329,-Ft/GJ.

Az Illyés Gyula Gimnázium Alapítványát 150 ezer forinttal támogatta a testület, hogy megvalósulhasson az Animáció Világnapja alkalmából tervezett rendezvény.

Kiválasztotta a testület a Frankhegy vízellátásának biztosítására kidolgozott tervezetek közül a legmegfelelőbbnek talált változatot.

Ezt követően zárt ülésen folytatta tanácskozását a testület.

Comments Closed