Jogi felelősségre vonást szeretne a Fidesz az államadósság növekedéséért

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására – jelentette be Szijjártó Péter újságíróknak csütörtökön.

A fideszes politikus hozzátette: ha nem, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy “a jövőben ez így legyen”. Mint mondta, erre különös alkalmat ad – az adósságféket is magában foglaló – új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg – jelezte az albizottság alelnöke.

Szijjártó Péter megerősítette azt az álláspontját, hogy a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság drámai mértékű megnövekedéséhez, ezzel az előző kabinetek bűnt követtek el, amelynek következményeit minden magyar ember, család ma is viseli.

A felelősök között, kérdésre válaszolva, név szerint említette Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket. Szerinte az akkori pénzügyminiszterek felelőssége is megkerülhetetlen.

Jelezte, azért fordultak az illetékes parlamenti testületekhez, mert összetett jogi kérdésről van szó: múltban elkövetett, de hosszú távú hatásokkal járó bűnről.

A nemzeti vagyon gyarapítása a kormány fő célkitűzése – szögezte le a kormányfő szóvivője az állami tulajdonban lévő Mol-részvények egy részének esetleges eladását firtató újságírói kérdésre, közölve azt is, nem tud eladási szándékról.

Comments Closed